Nemac u penziji: Brih bez FIFA znaka posle 14 godina

Fudbal 7. okt 202110:266 komentara
Feliks Brih
Elmar Kremser/SVEN SIMON/AP Images

Nemački sudija, Feliks Brih, neće više biti akter međunarodnih utakmica. Izostao je sa predloga liste nemačkog saveza za narednu sezonu i s prvim danom 2022. godine ostaće i zvanično bez FIFA znaka.

Iza Feliksa Briha je velika sudijska karijera i za ljubitelje fudbala u Srbiji neprebolna rana na Mondijalu u Rusiji 2018. godine. Načinio je veliku grešku i propustio da dosudi jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem, u duelu sa Švajcarskom, pri rezultatu 1:1.

Povezano

#related-news_1

FIFA je priznala grešku sudije, poslala Briha odmah posle analiza (ne)spornih detalja kući u Nemačku. Kasnije, na jednom od uticajnih sudijskih blogova, pojavio se i audio snimak komunikacije službenih lica sa utakmice u Kaljiningradu. U tom 84. minutu, kako je utvrđeno, dvojac iz VAR sobe, Feliks Cvajer-Bastijan Dankert, nije ni signalizirao Brihu da pogleda situaciju, jer nije bilo uslova za „čistu i jasnu intervenciju“. Švajcarci su u poslednjim minutima stigli do pobedonosnog gola za 2:1.

Kao jedan od najboljih sudija sveta, internacionalac čak 14 godina, Brih je u karijeri upisao 65 utakmica Lige šampiona, finale 2017. i čak četiri polufinala – 2012, 2018, 2019. i 2021. Sudio je i finalni susret Lige Evrope 2014, ali na reprezentativnim takmičenjima nije se proslavio. Uz „debakl“ na Mondijalu 2018, skoro istovetan učinak imao je i u Brazilu. Turnir je završio posle dva meča u grupnoj fazi. Sudio je i dva kontinentalna takmičenja – EURO 2020 završio je u polufinalu, EURO 2016 u četvtrtfinalu.

„Svirao“ je čak na 303 bundesligaška susreta, od 2004. godine.

Prema predlogu nemačkog saveza, potvrđenom od UEFA, Feliks Brih i Marko Fric završiće međunarodne karijere u naredna tri meseca. Nova lica sa FIFA grbom na grudima biće Sven Jablonski i Danijel Šlager. Obojica imaju po 31 godinu.

Komentari

Vaš komentar