Čeferin za SK: Hteli su da kupe fudbal, reakcija očekivana

Ostale lige - Fudbal 7. maj. 202118:353 komentara
Podeli:
Aleksandar Čeferin
Printscreen

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub govori o reakciji javnosti nakon pokušaja osnivanja evropske Superlige, kao i o ostalim aktuelnim temama.

Čeferin je odgovarao na naša pitanja vezana za pokretanje regionalnih liga, modifikovanja kalendara, finansijsku situaciju, ulogu navijača u strukturi klubova.

Priča o Superligi, dešavanja pre meča Mančester Junajted – Liverpul?

Drago mi je što je većina klubova razumela da to nije dobra ideja. To je katastrofalna ideja za evropski i svetski fudbal. Neki ljudi su odlučili da ne pitaju nikog ništa i da na neki način kupe fudbal. Fudbal je deo evropskog identiteta, istorije i kulture, i to je za nas bilo previše. Što se mene tiče, ta Superliga više ne postoji. Reakcija navijača je bila logična. Moramo što mirnije pristupiti toj situaciji. Nije dobro što su strasti prevelike. Za nekoliko dana, sve će biti jasnije. Možda je sve ovo bilo dobro, jer sada je pravo vreme da razmislimo o budućnosti.

Glavni motiv svima je novac. Kako UEFA planira da smanji finansijski jaz između bogatih, i uslovno rečeno “malih” klubova? Očigledno da finansijski fer-plej nije dovoljan.

Finansijski fer-plej je bio dobar do sada, ali sada smo u novoj situaciji. Moramo da razmislimo kako dalje. Globalizacija nije prisutna samo u fudbalu, već i u svim drugim industrijama. O raspodeli novca pričamo sa klubovima, sa ligama i sa savezima. Kako ćemo to u budućnosti da radimo, sada je prerano govoriti. Što se tiče sponzorstva, ne možemo mi da kažemo da neko ne treba da dobije sponzora, ako sponzor investira u neki klub. Plate nekih igrača su išle u neverovatne visine.“

Da li ste razgovarali sa predstavnicima engleskih klubova, pošto su oni prvi odlučili da istupe iz Superlige?

Nekorektno bi bilo da vam kažem sa kim sam pričao telefonom. U svakom slučaju, drugačije je ako ti odmah vidiš da je to bila greška i spreman si da je priznaš.

POVEZANO

Da li će ovo možda promeniti vlasničku strukturu klubova? Čelnici pojedinih klubova očigledno nisu ni mislili na navijače. Da li će navijači imati važniju ulogu, možda kao što je to slučaj u Nemačkoj?

“Navijači će sigurno imati veću ulogu, da li to znači vlasništvo ili ne, zavisi od pojedinih zemalja, od zakona, od klupske politike.”

Da li ste po objavljivanju odluke o formiranju Superlige tražili pomoć od državnika iz zemalja iz kojih dolaze ti klubovi?

Ja se nisam obratio nijednom čelniku nijedne države. Pojedini lideri su se sam javili jer su osetili da je ugrožen fudbal. Niko nije vlasnik i ne može biti vlasnik fudbala.”

Da li je formiranje regionalnih liga prihvatljivo za UEFA? Na prostoru Balkana bi takvo takmičenje unapredilo mnoge klubove.

Mi puno pričamo o tome. Male lige u malim državama ne generišu dovoljno novca da bi klubovi bili konkurentni. Ali tu ima nekoliko problema. Ako, recimo, u Srbiji Zvezda i Partizan igraju neku međunarnodnu ligu, a ostali klubovi ostaju u domaćoj, to bi nanelo veliku štetu srpskoj ligi. Drugi problem je plasman u evropska takmičenja. Sada se klubovi na bazi rezultata u domaćoj ligi plasiraju u evropska takmičenja. Ako imamo i regionalnu i nacionalnu ligu, onda nastaje problem. Treći problem predstavlja sigurnosna situacija, to dobro znamo na ovim našim prostorima.”

Kada je u pitanju kalendar reprezentativnih mečeva, da li se razmišlja o objedinjavanju više rundi u jedan termin?

“Prićaćemo o tome u jesen. Tu je više ideja. Klubovi kažu da više vole da igrači idu manje puta za više dana. Drugi kažu da ako su previše dana u reprezentaciji onda su umorni. Postoji barem 20 različitih stavova. Ja mislim da nešto bitno ne bi trebalo da se menja.“

Planira li se nešto uraditi za dodatnu popularizaciju fudbala, možda promena određenih pravila?

Pravila ne bi trebalo da se menjaju. Pravila su u principu dobra. Ali način takmičenja, više zanimljivih utakmica, da svako može da se plasira u naša takmičenja – o tome se razmišlja. Razmišljamo i o digitalizaciji, da se treba približiti mladim ljudima koji nemaju strpljenja da gledaju utakmicu dva sata.“

Komentari

Vaš komentar