Kruščić za SK: Ujpešt dokaz da i Srbi mogu da se slože

Podeli:
Miloš Krušić
SK

Nema modernog Ujpešta bez srpske pameti. Slavni mađarski klub, vlasnik 32 trofeja, 20 puta šampion, već 108 godina neizbežan akter utakmica najvišeg ranga, i ovog proleća tutnji predvođen stručnjakom iz Srbije. Svega tri meseca bilo je dovoljno Milošu Kruščiću da dovede “ljubičaste” u predvorje Evrope.

Uspeo je prethodno beogradski đak da Ujpešt izbavi iz kovitlaca borbe za opstanak. Fantastičan niz, sedam pobeda u 11 utakmica, zaokružen plasmanom u polufinale kupa, ostavio je prostor kovanju plana o učešću u takmičenjima UEFA. U januarskim danima, ekipa zakovana u donjem delu tabele, mogla je o Evropi samo da sanja.

SK u Budimpešti

#related-news_1

„Nema lakih utakmica u Mađarskoj, svi traže mesto pod suncem, bore se za opstanak, Evropu, pehar… Ne gledam mnogo daleko, pobedom protiv MTK, prošlog vikenda, obezbedili smo mirnu završnicu šampionata. Polufinale kupa igraćemo u Pakšiju, protiv iznenađenja sezone, ali… Ujpešt hoće u finale. Izgubio sam meč za trofej u Bugarskoj, priželjkujem revanš. Kolo sreće se okreće”, prezadovoljno, u razgovoru za Sport klub, Miloš Kruščić slika aktuelni trenutak kluba sa Ferenc Šuša stadiona.

U jeku januara srpski trener dobio je poziv iz Budimpešte. Činilo se u tim danima da ga sudbina šalje u Aziju, ali… Konkretna ponuda Ujpešta režirala je burna dva dana i 13. januara zaključila Kruščićev ugovor. Oročen do leta 2023.

„Zatečen teškom situacijom, prvi trening odradio sam sa šestoricom seniora i četvoricom omladinaca. Korona nas je razvalila, jedva smo radili. Pred prvi meč, sa Ferencvarošem, odradio sam trening sa kompletnim timom i u isto vreme na prste ruke brojao spremne. Niko me ništa nije pitao, primili smo gol u 80. minutu, i ma koliko delovalo paradoksalno, dobili energiju.”

Paralele sa Srbiji bliskim susedom, nekada moćnim igračem evropskog fudbala, poslednjih godina prepliću priče sportskih radnika angažovanih u Budimpešti.

„Prva i očigledna razlika očitava se u infrastrukturi. Kaskamo 20, možda i 30, godina za Mađarima. TSC je izuzetak iz priče. Automatski, u Mađarskoj se igra ofanzivnije, brže, u kratkim pasovima. Kod nas s prolećnim danima dominiraju blato i kaljuge, zato se defanzivniija i čvršća orijentacija, ekipe često preskaču igru. Bitna stavka je i vrhunska organizacija klubova. Na trećem, ne i manje bitnom mestu, nalazi se kvalitet. U grupi od 12 ekipa nema unapred dobijenih utakmica, prvenstvo nosi neobičnu draž. Opet, kvalitet je na strani Srbije, Ferencvaroš dominira na mađarskim terenima.”

Bojan Trkulja i Miloš Kruščić
Bojan Trkulja i Miloš Kruščić u Budimpešti

Imao je Krušić sreću i dovoljno jaku biografiju za šansu u Ujpeštu. Gazda, Roderik Dušetelet, brzo je prelomio, čim se predlog iz Beograda domogao njegovog stola.

„Prethodno sam vodio veliki CSKA, najtrofejniji klub Bugarske. Ujpešt, takođe, uživa podršku ogromnog broja navijača. Organizovan klub, sa jasnim ciljem i ambicijama, savršeno mi odgovara.  Moja je obaveza da pružim sve i šansu iskoristim. Retko ko ima sličnu priliku, zahvalan sam na dugoročnom poverenju. U Srbiji to nije slučaj – Ujpešt je u meni prepoznao trenera, spremnog da odgovori zahtevima. Skautirali su me, slično fudbalerima. Čekao sam i napravio odličan potez. Jeste, priznajem, uvek rizična dilema – čekati posao, ili ne birati mnogo. Nekad željene prilike nikad ne dođu… Sačekao sam godinu dana i zato uživam u svakom budimpeštanskom danu.”

Kruščićeva desna ruka, mladi i harizmatični trener Bojan Trkulja, gradi zanimljivu fudbalsku priču. Nedavno se vratio Miloš Bogićević, donedavno jedan od ključnih saradnika Nebojše Vignjevića i Predraga Rogana, zaslužni član Ujpešta, učesnik u pohodima na tri poslednja trofeja. Prvotimci, Branko Pauljević, Miroslav Bjeloš, Nikola Mitrović, Nemanja Antonov i Filip Pajović, zajedno sa fizoterapeutima Žarkom Milovanovićem i Aleksandrom Jovetićem, pobijaju filozofiju da „trojica i više Srba u jednom klubu mogu samo problem da donesu.“

„Plašio me taj podatak pomalo, priznajem… Uvek, ipak, potenciram karakter. Moja je sreća da radim sa sjajnim momcima, vrhunskim profesionalcima. Trener takve ljude uvek želi – spremne uvek da pruže maksimum i ostanu verni ekipi. Oduševljen sam kako rade i daju snažan pečat timskim uspesima Ujpešta.”

Navijači u Srbiji izgubili su sa radara Nikolu Mitrovića, Partizanovog đaka i sjajnog prvotimca kruševačkog Napretka. U ljubičastom dresu ima status ključne karike.

„Kapiten tima, pomaže nam na terenu, u svlačionici, kao produžena ruka trenera. Lider, pobednik, vuče ekipu na treninzima i utakmicama. Srećan sam sa svima njima!”

U susret danima odluke na mađarskim terenima, srpka pamet imaće podjednako bitnu ulogu. Planovi se množe, ciljevi sve glasnije pominju. Može li Ujpešt do trofeja i novog evropskog iskoraka?

„Nisam pristalica trenutnog fudbala, već kontinuiteta. Varljivost forme ume da ubije volju. Uživamo u svakom trenutku, fudbalskoj idili, na četiri sata od Beograda. Budimpešta je sjajan grad, kulturološki, istorijski, sportski prebogat sadržajima. A, kad sve zaokruže pobede, ništa lepše nema”, istakao je Miloš Kruščić.

Neka tako i ostane…

Komentari

Vaš komentar