Gaskojn: Mačo mentalitet je problem mnogih fudbalera

Premier League 9. maj 201717:46 > 18:12
Podeli:
Getty Images Sport, Julian Finney

Nekadašnja zvezda engleskog fudbala Pol Gaskojn je izjavio da se oporavlja posle teškog životnog perioda, a poručio je i svima koji su u sličnom problemu da prevaziđu "mačo mentalitet" i potraže pomoć.

Pol Gaskojn se već duže vreme bori sa zavisnošču od narkotika i alkohola, imo je problema sa zakonom, a njegovi ispadi su često punili novinske članke. Sada je, kako on kaže na putu oporavka, pa ga čeka „srećna i trezna budućnost, posle najgore godine u životu“

Popularni Gaza se oglasio nekoliko dana pošto je fudbaler Evertona Eron Lenon pronađen u teškom psihičkom stanju na prometnom putu, posle čega ga je policija prosledila u bolnicu na opštu zdravstvenu procenu. 

 Gaskojn smatra da fudbaleri ne žele ranije da potraže pomoć psihologa, jer ih u tome sprečava i „mačo mentalitet“. 

„Potrebno je da se uradi više, da se pomogne tim momcima. Mačo mentalitet je problem. Oni misle ‘ne, neću to uraditi jer će da se stvori loša slika’. Pogledajte samo Erona Lenona, koji je na ispitivanjima. Postoji mnogo ljudi koji imaju sve, ali su iznutra zatvoreni“, rekao je bivši engleski vezista za jutarnji program ITV. 

„Nekada je potrebno da vaš ego bude zgnječen, kako biste nastavili dalje. Jedini način da prevaziđete sve je da pričate o tome“, dodao je Gaskojn.

Prošle nedelje Asocijacija profesionalnih fudbalera je objavila da 178 bivših i sadašnjih igrača koristi njen servis za mentalnu pomoć od početka godine, što je mnogo više u odnosu na 2016. godinu.