"Ibrahimović je najjači kojeg sam ikada operisao"

Premier League 7. okt 201717:37 > 18:06
Podeli:
Getty Image

Napadač Mančester junajteda Zlatan Ibrahimović pokidao je u aprilu ligamente desnog kolena, a mnogi su tužno konstatovali da je to, najverovatnije, neočekivan kraj jedne velike karijere. Šveđanin se, ipak, uskoro vraća na teren, a hirurg Fredi Fu Ho-keung otkriva kako je do toga došlo.

Ibrahimović je 20. aprila u četvrtfinalu Lige Evrope na utakmici protiv Anderlehta pretpeo tešku povredu kolena. Ipak, on nije mislio na odustajanje i danas, šest meseci nakon povrede, a nekoliko dana posle svog 36. rođendana, nalazi se nadomak povratka na teren.

Kako je Šveđanin uspeo da se vrati profesionalnom fudbalu pored svih obeshrabrujuđih prognoza, najbolje zna Fredi Fu Ho-keung.

Amerikanac rođen u Hong Kongu, koji je jedan od vodećih specijalista za koleno u svetu, operisao je Ibrahimovića u SAD i otkrio šta je ono što je doprinelo njegovom brzom oporavku.

Za razliku od ligamenata, njegovi zglobovi, mišići i drugi delovi kolena bili su u prvoklasnom stanju. Izgledali su kao kod 15-godišnjaka, a ne kao kod fudbalera koji je svoje koleno godinama izlagao velikim naporima i fizičkim duelima“, kazao je Fu.

Getty Images/Laurence Griffiths

Hirurg je od početka osamdesetih godina izvršio oko 6.000 operacija kolena, a od toga 60 na profesionalnim sportistima.

Ibrahimović je zasigurno jedan od najboljih i najjačih igrača koje sam ikada operisao“, ističe Fu i dodaje da Junajtedovog napadača ne odlikuje samo njegova fizička, već i mentalna snaga.

Ima dobar stav prema stvarima. Još pre operacije nije sumnjao da će nastaviti karijeru, nije razmišljao da ta povreda može da je okonča“.

Operacija je uspešno protekla, a Ibrahimovića, koji je u međuvremenu potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Mančester junajtedom, očekuje skori povratak treninzima. „ESPN“ je nedavno izvestio da će 36-godišnjak od početka novembra ponovo svakodnevno trenirati sa ekipom Junajteda.

I pored pozitivnog razvoja situacije, Fu upozorava na moguće posledice Ibrahimovićevog prevremenog povratka na teren.

On je vrlo jak, ali fudbal je agresivan sport. Kao njegov lekar, želim da budem siguran da će se on što je obazrivije moguće vratiti treninzima. Tek kada je potpuno fit. Postoji mnogo primera kada su se sportisti prevremeno vratili na teren, sa lošim posledicama“, zaključuje Fu.

https://twitter.com/CircleofSports1/status/911812454728060928