Statističar amater ubedio FIFA: Gol Gabrijelu Žezusu

Premier League 1. nov. 20175:02 > 5:08
Podeli:
Buda Mendes, Getty Images Sport

Fanatična posvećenost 56-godišnjeg engleskog amatera statističara Denisa Vudsa omogućila je napadaču Mančester Sitija Gabrijelu Žezusu sedmi gol u dresu nacionalne selekcije.

Vuds, koji već četiri decenije predano prati nastupe brazilske reprezentacije, primetio je da se zvanična FIFA statistika razlikuje od njegove kada je u pitanju jedan od golova na meču Brazila sa Ekvadorom, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Selesao je u septembru prošle godine u Kitu pobedio rezultatom 3:0, a svi golovi postignuti su u poslednjih 18 minuta utakmice. Tinejdžer debitant Žezus je bio u centru pažnje: najpre je nad njim napravljen penal, koji je iskoristio Nejmar, postigao je treći gol, a kod drugog skrenuo je centaršut Marsela.

Lopta je odmah zatim pogodila Valtera Ajovija i zakoprcala se u mreži, a i komentatori tokom meča, i sudije u zapisniku, kao i delegat FIFA upisali su to kao autogol.

https://youtube.com/watch?v=0JoY5k_Q3Xc

Međutim, CONMEBOL je u svojoj statistici pripisao gol Žezusu, i na to se pozvao Vuds, kada je inicijativu se statistika promeni uputio brazilskom savezu (CBF). Oni su zatim zahtev prosledili svetskoj kući fudbala, koja je uslišila primedbu i tako je pogodak postignut u 86.minutu postao prvi reprezentativni gol za mladu zvezdu.

Sada je Žezusov skor u dresu Brazila sedam golova, pa je najbolji strelac od kako je Tite selektor, Paulinjo i Nejmar dali su po 6 golova.

Do sada se dešavalo da ispravim nekog od komentatora, ali ovo mi je prvo takvo iskustvo sa FIFA“, rekao je britanskim medijima Vuds, koji navija za brazilsku reprezentaciju i detaljno je prati još od 1978.

„Prvi put sam ih gledao protiv Engleske 1978, zainteresovao se, i to interesovanje je samo raslo. Do sada sam ih uživeo gledao u 71 utakmici“.

Vuds ima kompletnu statistiku sa svih mečeva Brazila od ranih osamdesetih, a 2006. Bio je jedan od pet autora knjige „Todos os Jogos do Brasil” (Sve utakmice Brazila).

Sledeći put Vuds će uz omiljenu selekciju i momka kojem je dodao jedan gol biti 10. novembra u Lilu, kada će se Brazil sastati sa Japanom.

Tag: Gabriel Jesus, , Brazil, Ekvador