Od EP do Čempionšipa: Kolman novi trener Sanderlenda

Premier League 18. nov. 20179:11 > 9:16
Podeli:
Srdjan Stevanovic Getty Images Sport

Kris Kolman biće ovog vikenda promovisan u novog menadžera Sanderlenda, ekipe koja je trenutno na dnu tabele Čempionšipa.

Čovek koji je skoro šest godina kao selektor predvodio reprezentaciju Velsa prihvatiće se, kako pišu britanski mediji, novog izazova. Samo, na Ostrvu nikome nije jasno – zašto? Nakon neočekivanog uspeha na Evropskom prvesntvu prošle godine, ali i kiksa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, Kris Kolman više neće biti selektor Velsa. Ne zato što ga je tamošnji savez otpustio, već zato što je dobio ponudu od Sanderlenda.

Nekoliko meseci su trajali pregovori između Fudbalskog saveza Velsa i Kolmana kako bi se postigao dogovor o produženju saradnje budući da mu sledećeg meseca ističe ugovor, ali Kolman je iskoristio priliku da se vrati klupskom fudbalu.

Kada je postalo jasno da će Kolman podneti ostavku ukoliko mu sami ne dozvole da ode, u FS Velsa su pokušali da nađu rešenje kako bi ga privoleli da ostane. Čak su hteli da pređu preko činjenica da, po trenutnim standardima u svetu fudbala, nikada nisu selektorima davali velike plate i da učine Kolmana najplaćenijim trenerom u Velsu, ali on je ostao pri svojoj ideji da se vrati klupskom fudbalu.

Od dolasaka na mesto selektora u januaru 2012. Kolman je reprezentaciju vodio do najvećeg uspeha – polufinala Evropskog prvenstva. Sada će na njegovo mesto doći neko drugi da započne novi ciklus kvalifikacija.

Ništa tu ne bi bilo čudno da je otišao i neki drugi klub a ne u Sanderlend koji će sledeće sezone, kako sada stvari stoje, igrati u trećem rangu engleskog fudbala.