Gazda Fulama kupuje "Vembli" za 800 miliona funti?!

Premier League 26. apr. 201814:11 > 14:14
Podeli:
Catherine Ivill, Getty Images Sport

Kako prenose britanski mediji vlasnik Fulama Šahid Kan ponudio je Fudbalskoj asocijaciji (FA) 800 miliona funti za kupovinu legendarnog stadiona "Vembli".

FA se sastala u četvrtak i zatim potvrdila da joj je ponuđeno 800 miliona funti, od čega bi 500 miliona u kešu išlo na kupovinu samog stadiona, a ostatak od 300 miliona za ostanak poslova zaduživanja i ugostiteljstva u rukama Fudbalske asocijacije. 

Britanski mediji su izvestili i da je ponudu poslao američki milijarder pakistanskog porekla Šahid Kan, koji je vlasnik NFL franšize Džeksonvil Džeguarsa i tima Fulama u Čempionšipu. 

Kan, čije se bogatstvo procenjuje na 5,2 milijarde funti, poslao je formalnu ponudu za stadion koji je 2007. izgrađen na mestu starog, a koji je bio dom engleske reprezentacije i fudbalera Totenhema. 

Britanski mediji ističu da bi ovakva kupovina omogućila i osnivanje prve NFL franšize van SAD, što je velika želja prebogatog tajkuna. 

FA još nije prihvatio predloženo, ali je nezvanično medijima saopšteno da se „takva ponuda ne odbija“. 

FA je u januaru saopštila da će dugovi koje je izgradnjom zdanja od 90.000 mesta stekla, biti isplaćeni tek 2024. godine, kao i da je ostalo da se kreditorima isplati oko 140 miliona funti. 

Izgradnja novog Vemblija je koštala 757 miliona funti, a otvoren je pre 11 godina. 

Prema planu o prodaji, Kan bi morao da se obaveže da će engleska reprezentacija i dalje igrati na Vembliju, dok će njemu biti data sponzorska prava u svojinu. 

Rob Foldy/Getty Images