Jaja Ture o Pepu: Mrzi me možda zbog boje moje kože

Premier League 4. jun 201818:02 > 18:10
Gareth Copley/Getty Images

Bivši fudbaler Mančester Sitija Jaja Ture izneo je u razgovoru za Frans fudbal teške optužbe na račun Pepa Gvardiole. Fudbaler iz Obale Slonovače je poručio da je katalonski stručnjak namerno hteo da mu uništi oproštajnu sezonu u Sitiju kao i da je bio ljubomoran na njega.

Još kada je došao u Mančester Siti, Pep Gvardiola je odmah jasno stavio do znanja Jaji Tureu da ne računa u tolikoj meri na njega. Vezista iz Obale Slonovače je tokom svoje karijere na „Etihadu“ postao legenda kluba, učestvovao je u osvajanju tri titule šampiona, a uspeo je da ostane u timu kog vodi Gvardiola i pored prilične netrpeljivosti između njih dvojice.

Ture je u poslednjoj sezoni bio marginalizovan u Sitiju, ali kaže i da se prema njemu menadžer Gvardiola nije odnosio na fer način.

Pep voli da dominira i želi da ima poslušne igrače koji će mu lizati ruke. Ne volim takav odnos. Poštujem trenera ali nisam ja njegova stvar. Prepirao sam se sa trenerima tokom karijere, ali u nekom trenutku se pomirite i shvatite jedan drugog. To sa Gvardiolom nije moguće jer je on veoma striktan. Neki igrači su meni rekli da ga mrze ali ne žele da to kažu javno jer Pep manipuliše i igra se sa njihovim glavama“, kazao je Ture koji ima osećaj da je Gvardiola imao problem sa igračima iz Afrike.

Mislim da je samo hteo da mi se osveti. Imao sam osećaj da je bio ljubomoran na mene i shvatao me je kao rivala. Uvek smo gledali jedan drugog čudno, nikad nismo komunicirali kako treba iako on zna da ja govorim španski, katalonski i engleski.Svaki put kada bismo prošli jedan pored drugoga izgledao je posramljeno, kao da je shvatao da ga ja savršeno znam. Čak sam pomislio da je zbog boje moje kože. Znam da su se u Barseloni neki igrači pitali isto to. Možda Afrikanci nisu tretirani jednako, ali ako je svuda imao probleme sa Afrikancima, gde god da je bio, postavljam i ja sebi to pitanje. On je brutalno postupao i prema Vilfridu Boniju. Evo ako bude ubacio pet nenaturalizovanih afričkih igrača u sastav poslaću mu tortu. Nikad neće priznati da ne voli Afrikance“, poručuje Jaja Ture koji kaže da želi da razbije mit o Gvardioli.

Barselona? On tu nije osmislio ništa. Imao je samo indeligenciju da adaptira ono što je Krojf postavio. Onda Bajern i Siti, pokušao je samo da koristi isti šablon sa uslovom da radi sa ‘svojim’ igračima i to po bilo koju cenu. To ne bi moglo u Kristal Palasu ili Votfordu. Za mene je Zidan bolji jer je imao manje zahteva i mnogo više poštuje svoje igrače. Pep želi da ga gledaju kao genija, on to obožava. Ali tu je mnogo komedije. Kada ga vidim kako se češe po glavi na kraju meča da bi pokazao kako temeljno razmišlja, smeje mi se. To je komedija“, poručuje Ture. 

On je i objasnio kako je izgledao njegov oproštaj od Mančester Sitija, gde je delovalo da je „ispeglao“ nepsorazume sa menadžerom Gvardiolom.

Bilo je licemerno od njega što me je veličao, ali sam pustio da to uradi. Radije bih hteo da nije bilo nikakve ceremonije i da napustim teren sa uzdignutnom glavom. Imam osećaj da je Pep hteo da pokvari moju poslednju sezonu. To boli posle osam sezona, ali on mi je ukrao momenat da se pozdravim sa Sitijem. Voleo bih da sam imao emotivne oproštaje kao Andres Inijesta ili Đanluiđi Bufon. Pep me je sprečio u tome. Najgore je što sam otišao iz kluba kog sam voleo mnogo. Frustriran sam bio što sam se osetio zapostavljenim. Nisam mogao da zaplačem na oproštaju jer nisam više mogao da gledam Gvardiolu“.