Za razbijanje prokletstva Komjuniti Šilda

Podeli:
Clive Rose, Getty Images

Meč kojim tradicionalno počinje sezona u engleskom fudbalu je Komjuniti Šild, svojevrsni Super kup u kojem se sastaju pobednik Premijer lige i FA kupa. Ovog puta megdan će podeliti Mančester Siti i Čelsi.

Svako voli da osvoji prvi trofej u sezoni. Neki bi rekli da je to veliki vetar u leđa za nastavak sezone. Na žalost, to se poslednjih godina nije baš pokazalo na primeru Komjuniti Šilda. U prethodnih osam godina ko god je osvajao Komjuniti Šild nije uspevao da dođe na kraju sezone do titule. Ono što u ovom trenutku neće prijati ušima navijača Mančester Sitija takođe je, da u tih pet godina vladajući šampion nijednom nije slavio u Komjuniti Šildu.

Poslednji koji je to uspeo je Mančester Junajted 2013. Crveni đavoli su takođe i poslednji tim koji je pobedom u Komjuniti Šildu najavio osvajanje titule u Premijer ligi devet meseci kasnije, sada već davne 2010. Dakle, tradicija ne ide baš u prilog Pepu Gvardioli i Mančester Sitiju, koji će i ove sezone napadati mnoštvo trofeja. Zbog toga, kao obaveza se nameće pobeda nad Čelsije, koji će igrati pod palicom novog trenera Mauricija Sarija.

Kontroverzni Italijan, poznat po napadačkom fudbalu, koji je već počeo da polako, ali sigurno deinstalira sistem postavljen od strane Antonija Kontea, već na startu pokušaće da prekine jedan negativan trend za Plavce. Čelsi je poslednji put slavio u Komjuniti Šildu 2009. kada je na penale pobeđen Mančester Junajted. Tada je Čelsi, takođe sa Italijanom Karlom Anćelotijem (upravo on zamenio Sarija), koji je tada poput Sarija vodio Plavce u prvoj sezoni, osvojio na kraju titulu. Nema sumnje da bi u Londonu voleli da takav scenario bude i ove sezone. Od tada Čelsi je četiri puta gubio uvodni meč sezone.

Koliko pobeda u Komjuniti Šildu ne znači mnogo u borbi za premijerligaški trofej najbolje pokazuje činjenica da je u prethodna četiri navrata Arsenal čak tri puta pobeđivao, ali nijednom nije osvojio titulu šampiona. Četvrti trofej u toj seriji osvojio je Mančester Junajted 2016. da bi na kraju sezone u Premijer ligi zauzeli tek šesto mesto.

Ipak, ovaj meč biće zanimljiv za večnu listu u ovom takmičenju. Čelsi i Mančester Siti imaju po četiri trofeja. Ko pobedi, osamiće se na šestom mestu sa pet trofeja, iza Totenhema sa sedam, Evertona sa devet, Liverpula i Arsenala po 15 i neprikosnovenog Mančester Junajteda sa 21 trofejom.