Liverpulov trener pravi novog Rorija Delapa

Premier League 6. sep. 201811:08 > 11:24
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Osim što je Liverpul dao veliki novac za Alisona, Nabija Keitu, Fabinja i Džerdana Šaćirija, ovog leta je doveo i Danca Tomasa Gronemarka. Radi se o treneru koji u Liverpulovom trening centru radi isključivo sa igračima na izvođenju auta.

Jan Kruger/Getty Images

Isprva je vest da je Liverpul angažovao specijalnog trenera za uvežbavanje izvođenje auta bila razlog da se u javnosti i na društvenim mrežama ljudi šale sa izborom Jirgena Klopa. Ipak stvar je ozbiljnija nego što se čini i Liverpulovi igrači su u prva četiri kola Premijer lige značajno popravili način izvođenja auta. 

Danac Tomas Gronemark je čovek koji u Liverpulu želi da napravi novog Rorija Delapa, nekadašnjeg fudbalera Stouka čiji je svaki aut bio maltene bolja prilika nego korner ili slobodan udarac za „grnčare“. 

Video sam kako Džo Gomez ubacuje lopte i to nisam video pre. Baš su nezgodne. Izgleda da ga je taj trener naučio nečemu. Moram da kažem da će Liverpul profitirati na tome“, rekao je nekadašnji golgeter Arsenala Ian Rajt.

Nikad nisam čuo za trenera za aute. Kada sam čio za Tomasa, hteo sam da razgovaram sa njim. Kada smo razgovarali 100% sam bio siguran da hoću da ga imam u timu“, rekao je Jirgen Klop.

Sam Tomas Gronemark smatra da su autovi potcenjena kategorija u fudbalu.

Igrači ne mogu da budu dobri izvođači auta bez treniranja. Fokus na ubacivanju lopte iz auta može sačuvati male klubove i to je njima prilika da prežive. Što se tiče najboljih, to može da im pomogne da imaju tečniju igru. Ubacivanje iz auta može da bude prednost“, kaže Gronemark.

Fokusiram se na sve, ne samo na ubacivanje lopte rukama već i na prijem. Postoje i tri načina izvođenja. Bacanje lopte što dalje, brzo ubacivanje koje može da pokrene kontru i pametno ubacivanje kada treba da se zadrži posed“.

Statistika kaže da je u poslednjih pet godina 20 golova palo posle ubacivanja lopte iz auta, dok je ove sezone postignut jedan gol na taj način. Prošle sezone je Liverpul napravio samo tri šuta nakon izvođenja auta, dok su Lester i Mančester Siti napravili 14.