Nova direktorka Premijeršipa – najmoćnija žena u sportu

Premier League 14. nov. 20180:04 > 0:08
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Poznato je ko će naslediti Ričarda Skadamora na mestu izvršnog generalnog direktora Premijer lige – biće to 51-godišnja Suzana Dinidž, doskorašnja globalna predsednica televizije Animal Planet, koja je u sklopu Diskaveri grupe.

Dinidž će novu ulogu preuzeti u januaru 2019. godine, kada se mandat Ričarda Skadamora završava nakon skoro 20 godina na toj funkciji.

Uzbuđena sam što sam dobila priliku da se okušam u ovoj fantastičnoj ulozi. Premijer liga je veoma bitna ogromnom broju ljudi. Ona predstavlja sam vrhunac profesionalnog sporta, a imati priliku da predvodite tako dinamičnu i inspirativnu organizaciju prava je privilegija. Uz podršku klubova i kolega jedva čekam da nastavim sa uspesima Premijer lige u predstojećim godinama“, rekla je Suzana Dinidž.

Brus Bak, koji je bio na čelu komiteta koji je doneo odluku o novom generalnom direktoru, izjavio je da je Dinidž „izvanredan izbor za tu poziciju“ i dodao:

Veoma smo srećni što ćemo imati tako sposobnog lidera u veoma bitnoj ulozi. Imali smo dobre kandidate, ali Suzana se istakla na osnovu svog minulog rada u vođenju složenih kompanija kroz period digitalizacije. Ona je vodeća figura u televizijskoj industriji, dokazano uspešna u radu sa ljudima i razvijanju njihovih talenata. Ona ima idealne kvalitete potrebne za ovaj posao i uvereni smo da će odvesti Premijer ligu do novih visina.“

Dinidž će doći u Premijer ligu u vreme sjajnog „zdravlja“ kompanije, koja je samo u sezoni 2016/2017. imala obrt od oko 4,5 milijardi funti, a predviđa se da će te brojke samo rasti u naredne dve godine. Njen predhodnik Skadamor je transformisao engleski fudbal putem monetizovanja TV prava, a sada će cilj Suzane Dinidž biti da obezbedi nesmetano funkcionisanje isplativog sistema poslovanja. Očekuje se da će Skadamor dobiti „poklon za penzionisanje“ u vrednosti od pet miliona funti i da će svaki od 20 klubova Premijer lige učestvovati sa po 250 hiljada funti kako bi se nagradio čovek zaslužan za procvat Premijeršipa.

Dinidž ima veliko iskustvo u pregovaranju oko velikih ugovora u vezi sa TV pravima, a poznato je da je tokom godina imala sukob sa Skaj TV, koji će biti jedan od glavnih partnera lige u budućnosti, pa se očekuje da će se ti odnosi ubrzo izgladiti.