Leon Briton prvi sportski direktor Svonsija

Premier League 5. sep 20193:05 > 3:09
Podeli:
Jan Kruger, Getty Images Sport

Leon Briton, nekadašnji veznjak Svonsija, prvi je sportski direktor u istoriji ovoga kluba.

Treneri su u engleskim klubovima odavno sve više treneri, a sve manje menadžeri. A sve se veći broj klubova odlučuje da angažuje sportske direktore koji dobijaju funkciju skauta i menadžera u jednom, onakvu kakvu je mi na našim prostorima poznajemo.

Prvog sportskog direktora u istoriji kluba dobio je i Svonsi koji je na tu funkciju imenovao nekadašnjeg veznog igrača Leona Britona. Briton još od kraja igračke karijere pre dve sezone u klubu radi kao savetnik u sporstkom sektoru.

Predsednik Svonsija Trevor Birč rekao je u sredu da je ova odluka „savršeno logična“ nakon uloge koju je Briton imao u dovođenju novog trenera Stiva Kupera i poslednjeg pojačanja kluba Endija Skota.

„Bio sam zaista impresioniran njegovim znanjem i inteligencijom, ali i strašću sa kojom se posvetio klubu. Svonsi je već imao veliku korist od njegovog angažovanja. Naš je igrač bio dugi niz godina, navijači ga vole i poštuju, kao i svi u klubu, savršeno je logično i da ubuduće bude uključen u rad kluba. Do sada je bio samo savetnik, ali kroz taj rad videli smo da odlično sarađujemo i želimo da tako nastavimo i dalje“, rekao je Birč za klupski sajt.

Briton je u Svonsi došao na pozajmicu iz Vest Hema 2002. godine. Od tada je, za 16 godina u klubu, odigrao 536 utakmica za Labudove, a sada nastavlja da služi klubu na novi način.