Pogba: Crni, beli, Kinezi… Svi smo iste rase

Premier League 27. dec 201917:47 > 17:54
Dan Istitene/Getty Images

Fudbaleri Mančester junajteda u četvrtak su na Old Trafordu slavil u duelu sa Njukaslom (4:1) nosili trake na kojima je pisalo "Ne rasizmu" i "Svi smo jedno". Inicijativa je potekla od Pola Pogbe.

Pol Pogba se pobrinuo da trake koje su njegovi saigrači nosili na utakmici protiv Njukasla budu napravljene. Ideja je bila njegova, a saigrači su ga podržali i na ovaj način iskazali bunt zbog sve češćih rasističkih uvreda koje igrači dobijaju sa tribina.

„Razmišljao sam o ovome dugo. Ideja je bila da pružimo igračima podršku i da pokažemo da smo svi isti – crni, beli, Kinezi ili ko god, svi smo iste rase“, poručio je Pogba.

Francuz je i sam bio žrtva rasističkih uvreda, ali uvek je odbijao da se u borbu protiv rasizma uključi kroz rad Međunarodne fudbalske federacije.

„Dobijamo uvrede ili čujemo da se to dogodilo nekome drugom svake nedelje. Viđamo to iznova i iznova na mnogim stadionima. I ignorišemo. Ne želim da se upuštam u politiku. Ne želim da se borim kroz projekte FIFA ili UEFA. Uradio sam ovo sam i znam da će to naterati ljude da pričaju. Želim da pokažem da sam protiv rasizma, nadam se da će ljudi na ovaj način shvatiti neke stvari, da će im ovo pokazati da smo svi jedno“, dodao je Pogba.