Lane: Vidić “krvnik“, Kajt vojnik, kod Antića se znalo

Premier League 8. feb 20209:01 > 9:02
Getty Images/Pete Norton

Nekadašnji reprezentativac Srbije Milan Jovanović kaže da su ga Nemanja Vidić, Stiven Džerard i Dirk Kajt saigrači koji su ga najviše impresionirali tokom karijere.

“Cenim način na koji se Vidić postavljao. Ozbiljnost je bila presudna kada je kontinuitet njegove karijere u pitanju – u Mančester Junajtedu, u reprezentaciji itd. Pre svega, bio je fizički fenomenalan, taktički takođe, ali je bio i izuzetan takmičar – žargonski rečeno ‘krvnik“, kaže Jovanović u intervjuu za Sportifico i dodaje:

“Od klupskih igrača sigurno Stiven Džerard i Dirk Kajt, koji je bio ekstreman, vanserijski profesionalac, veliki radnik. To se očitavalo u njihovom svakodnevnom ponašanju – od zagrevanja, treninga, od individualnog rada pre i posle… Sećam se jedne situacije kada je Kajt bio povređen, a morao je da održava formu. U sportskom centru Liverpula isplivao je bazen sto puta gore-dole, bio se sav zacrveneo, mislili smo da se neće živ izvući iz bazena. Vojnik“.

Jovanović, koji je za Liverpul igrao u sezoni 2010/2011, izneo je interesantna zapažanja o Džerardu.

“Džerard je fasinantan po tehničkim elementima koje je usavršio i koje su ga izdavajale od svih igrača na svetu. Kod nas se često tehnika percipira samo kroz dribling, a tehnika je mnogo širi pojam – tehnika pasa, šuta, tehnika prijema lopte, tehnika udarca glavom, tehnika usmerenog prijema lopte itd. On je u svemu tome bio savršen, samo se driblingom nije izdvajao. Bio je izvanredan igrač, a znam briljantne driblere koji nisu bili vrhuski igrači“.

Lars Baron Bongarts

Za reprezentaciju je Lane odigrao 44 utakmice, a posebno je izdvojio svoj odnos sa selektorom Radomirom Antićem.

“Dovoljno je bio otvoren u komunikaciji sa igračima, ali dovoljno striktan tražeći od igrača povratnu informaciju i na terenu i van njega. Strog je bio i kada je bilo u pitanju ponašanje, odnos prema treningu i donos prema igri, prema određenim pravilima u toku dana, u toku pripremnog perioda, u toku karantina… Tamo se znala svaka sitnica. Napravio je savršenu organizaciju. Ja sam kod Antića pozvan naknadno, iako sam u to vreme u Belgiji bio najbolji igrač i iako sam se sa Standardom dokazao na evrosceni. Praktično sam za četiri dana da se izborim za mesto u startnoj postavi, a počeo sam sa statusom igrača koji je naknadno pozvan“, govori Jovanović i poentira:

“E, to je jedan od Antićevih najvećih kvaliteta – trenerskih i ljudskih. On nije išao logikom: ‘Pozvao sam ga naknadno, pa ću još da mu otežam put da uđe u reprezentaciju‘. Ne, rekao je: ‘Ti si tu i ja vrednujem ono što radiš‘. Za četiri dana sam uspeo da ga ubedim da sam taj. Ono što mi je najveća satisfakcija je to što se pokazalo da je on pogodio. Pogodio je i sa igračem i sa čovekom. Ja sam živeo za to da mu vratim poverenje koje mi je dao. Uvek samo tako razmišljao – onaj ko mi malo dâ, ja hoću mnogo više da mu vratim. Smatram da je to jedino zdravo“.

Kompletan intervju koji je Jovanović dao za Sportifico pročitajte OVDE.