Najbogatiji Britanac ne kupuje Čelsi

Premier League 11. feb 202013:32 > 13:52
Mike Hewitt, Getty Images Sport

Ser Džim Retklif je u prethodnom periodu povezivan sa kupovinom Čelsija od Romana Abramoviča, ali je u ovom trenutku odbacio takvu mogućnost uz komentar da su procene vrednosti najboljih engleskih klubova "pomalo blesave".

Retklif je, takođe, odbacio mogućnost da uloži novac u neki klub Premijer lige jer smatra da je i ovako sasvim dovoljno prisutan u svetu sporta pošto je upravo proširio svoj portfolio ulaganjem u Formulu 1.

Povezano

Taj 67-godišnji industrijalac, čije se bogatstvo procenjuje na oko 21 milijardi funti, smatra se najbogatijom osobom u Britaniji. Njegova firma Ineos, gigant u hemijskoj industriji, potpisala je petogodišnji ugovor o partnerstvu sa Mercedesom.

To je u ovom trenutku savim dovoljno izazova za kompaniju“, rekao je Retklif za BBC.

Umesto ulaganja u engleski fudbal, kaže da ostaje usredsređen na Nicu, fudbalski klub iz Francuske, koji je kupio avgusta prošle godine za oko 100 miliona evra.

Veoma nam je prijatna situacija u kojoj se Nica trenutno nalazi u francuskom fudbalu„, smatra Retklif.

Nica, koju sa klupe predvodi nekadašnji kapiten Arsenala Patrik Vijeira, a igraju fudbaleri poput Brazilca Dantea i Danca Dolberga, trenutno zauzima 11. mesto u Ligi 1.

Stvari za sada idu sasvim dobro. Prilično je zanimljivo, još učimo u izuzetno zahtevnoj francuskoj ligi sa vrlo talentovanim igračima„, kaže Retklif.

Dve godine ranije njegova kompanija postala je vlasnik i švajcaskog kluba Lozana, trenutno člana druge lige te zemlje.

Osim Formule 1 i fudbala, Ineos je podržao kenijskog maratonca Elijuda Kipčogea, preuzeo je biciklistički tim „Skaj“, a stoji i iza hrabre najave da će osvojiti Kup Amerike (trke jedrilica) sledeće godine na Novom Zelandu.

Upitan šta sledeće ima na umu u pogledu sportskih investicija, Retklif je rekao:

Ništa. Mislim da je to u ovom trenutku sasvim dovoljno. Videćemo da li mogu imati koristi jedni od drugih na određeni način, ali mislim da je to za Ineos trenutno sasvim dovoljno izazova, iskreno„.

Ineos je postao glavni partner Mercedesa u ugovoru koji mediji procenjuje na 20 miliona funti godišnje.