"Hamers junajted": Protiv uprave, za klub, tim i Mojesa

Premier League 1. mar 20208:50 > 8:58
Podeli:
Stephen Pond, Getty Images Sport

Vest Hem je u subotu savladao Sautempton 3:1. Pobeda možda donosi olakšanje, ali ne i rešenje nesuglasica između navijača i vlasnika kluba.

Fudbaleri Vest Hema vodili su u subotu na terenu bitku sa Sautemptonom. Istovremeno su svoju borbu imali navijači. Nije bilo ispada sličnih utrčavanju na teren iz 2018, bacanja predmeta i uzvikivanja psovki ka svečanoj loži. Navijači nisu želeli da bilo šta skrene pažnju sa činjenice da su veoma jasno i glasno (ponovo) zatražili promene pred početak utakmice.

Oko 7.000 navijača peške je prešlo oko šest kilometara kako bi polazalo nezadovoljstvo načinom na koji je klub vođen. Protest je protekao mirno, ali su navijači bili glasni i veoma jasni – žele da iz kluba odu vlasnici Dejvid Salivan i Dejvid Gold kao i direktor Karen Brejdi. Navijači takođe poručuju da je vreme za razgovor i dogovore prošlo.

Stephen Pond, Getty Images Sport

„Klub nam je ponudio da se sastanemo, ali pod njihovim uslovima. Mi to nećemo uraditi. Naš zahtev je od samog početka bio da se sastanemo sa čelnicima kluba. Imali smo jedan sastanak sa predstavnikom zaduženim za odnose sa navijačima. Različite poruke koje smo posle toga dobijali kao i odbijanje kluba da se sastane sa predstavnicima Udruženja navijača pokazuje nam da Salivan, Gold i Brejdi nisu osobe sa kojima može da se razgovara i radi“, rekao je za BBC Endi Birn, predstavnik zvaničnog udruženja navijača Vest Hema.

Čini se da čelnici kluba nemaju nameru da odu, ali i da je sa obe strane osnovni problem poverenje. Vlasnici smatraju da im navijači nikada nisu dali šansu, a navijači da su prevareni od ljudi koji su klub preuzeli pre deset godina.

Stephen Pond, Getty Images Sport

Finansijska situacija je trenutno stabilna iako se opstanak u Premijer ligi navodi kao „aspolutno neophodan“ da bi tako i ostalo.

Klub sarađuje, ili bar pokušava, sa bordom zvaničnog udruženja navijača, ali najbrojnija navijačka grupa „Hamers junajted“ uverena je da je razlog tome što je klub sam birao predstavnike borda koji, kako navode, ne iznosi na pravi način zahteve navijača.

Clive Mason, Getty Images Sport

Vest Hem neće da se sastane sa predstavnicima „Hamers junajteda“ bez prisustva predstavnika borda navijača, a „Hamers junajted“ neće na stastanak ako su predstavnici borda tu.

„Hamers junajted“ jasno zna i poručuje koga ne želi u klubu i zašto, ali ne nudi nikakvu alternativu, ali su vereni da bi se kupac našao ako bi Salivan i Gold odlučili da prodaju klub. Istovremeno, ova grupa ne želi da uradi bilo šta što bi na neki način ometalo Dejvida Mojesa i igrače u borbi za opstanak i uverena je da obe bitke mogu da se vode istovremeno.

Clive Mason, Getty Images Sport