Nema dogovora o rezanju plata, igrači se drže plana

Premier League 4. apr 202021:10 > 21:14
Mike Hewitt, Getty Images Sport

Premijer liga održala je u subotu sastanak sa predstavnicima klubova i Unijom profesionalnih igrača (PFA). Dogovora o smanjenju plata igračima nema, ali će razgovori biti nastavljeni.

Mike Hewitt Getty Images Sport

Unija profesionalnih fudbalera oglasila se saopštenjem nakon ovog sastanka i dala objašnjenje o stavovima igrača. U petak su, predvođeni kapitenom Liverpula Džordanom Hendersonom kapiteni svih timova održali sastanak i dogovorili osnivanje fonda za pomoć bolnicama i medicinskom osoblju i od te ideje ne odustaju kao od vida pomoći.

Za sada dogovora o smanjenju plata nema. Predlog je bio da se igračima smanje plate do odsto za narednih meseci kako bi se pomoglo zdravstvenom sistemu, a igrači su bili veoma uvređeni što je u njih uprto prstom iz vrha ministarstva zdravlja jer oni pomažu na razne načine nevezano za smanjenje plata.

PFA je iznela računicu da bi smanjenje plata u Premijer ligi onako kako je predloženo značilo uštedu klubovima od nešto više od 500 miliona funti, ali da bi istovremeno na uplaćen porez na plate igračima značilo više od 200 miliona funti gubitka za vladu.

„Svi igrači Premijer lige žele i hoće da urade svoj deo kako bi pomogli finansijski u ovoj situaciji. Svi igrači u potpunosti razumeju ulogu koju im donosi njihova pozicija u društvu u trenutnoj krizi. Zabrinuti su za sve koje trpe gubitke, kojima je ugroženo zdravlje i egzistencija.

Igrači žele da preduzmu korake kako bi finansijski pomogli sledećim kategorijama:

– Klubovima u kojima igraju, jer su svesni da će i njima biti potrebna pomoć posebno ako se kriza proširi i na jun
– Svim zaposlenim u klubovima koji nisu članovi prvih timova kako bi garantovali da dobiju pune plate
-EFL i neligaškim klubovima, njihovim igračima i zaposlenima
-zdravstu i zdravstvenim radnicima među kojima je mnogo ljubitelja fudbala koji rade izuzetno naporno za sve i koji su pravi heroji.

Igrači smatraju da kao zaposleni porezom na primanja doprinose finansiranju više vitalnih javnih servisa što je od velikog značaja i u ovim vremenima i inače. Ako se od naših plata oduzme 30 odsto, to će biti veliki udarac na poreski sistem, pa tako i na doprinose na zdravstvo i sve ostale servise koje finansira Vlada.

Predloženo smanjenje od 30 odsto u periodu od 12 meseci iznosi oko 500 miliona funti i to je gubitak za Vladu od 200 miliona funti. Kakav efekat to ima na zdravsteni sistem i zarade u tom sektoru? Da li je ovaj podatak uzet u razmatranje kada je ministar zdravlja Met Henkok zatražio od igrača da smanje plate?

Zadovoljni smo što smo danas imali priliku da razgovaramo sa vodećim ljudima Premijer lige i nastavićemo da razgovaramo sa njima.

Naš prioritet je da preciziramo detalje našeg dogovora o načinu na koji ćemo pomagati što pre. Međutim, da se dođe do kolektivnog stava svih igrača Premijer lige, od kojih mnogi imaju različite finansijske uslove i ugovore zavisno od kluba, to je nešto za šta je potrebno malo više vremena.

PFA se takođe obavezala da da značajna sredstva kao doprinos fondu koji će osnovati igrači kada svi detalji budu dogovoreni.

Nema nikakve sumnje da kapiteni i igrači rade sve kako bi ceo posao bio završen što pre. Veoma su svesni svoje uloge i onoga što treba da urade kao grupa kako bi pomogli ostalima“, stoji između ostalog u saopštenju Unije igrača.