Amnesti i ljudska prava koče prodaju Njukasla?

Premier League 16. apr. 202011:51 > 14:13
Podeli:
Nigel Roddis/Getty Images

Prodaja Njukasl Junajteda je trenutno tema kojom mora da se pozabavi Premijer liga. Klub treba da preuzimu investitori iz Saudijske Arabije, a njihova predsatvnica je Amanda Stevli. Iako su navijači već videli dolazak novog vlasnika to ipak može da se promeni.

Direktori i vlasnici Prmeijer lige treba da daju svoj sud o prodaji Njukasl Junajteda. Novi vlasnik treba da bude firma PCP Kapital Partners koja je predala papirologiju i sada je potrebno da Premijer liga odradi svoje formalne provere.

Inače dogovor između prodavca Majka Ešlija i budućih vlasnika je pao u utorak i tada je dogovoreno da cena kluba bude 300 miliona funti.

Povezano

 Ipak ono što može da bude problem za novu upravu Njukasla, i za navijače koji jedva čekaju novog vlasnika, su primedbe Amnesti Interešnla. Ta organizacija koja se bavi ljudskim pravima je u sredu kritikovala Saudijsku Arabiju da pokušava da iskoristi glamur i prestiž Prmeijer lige kao dobar PR i kako bi tako unapredila svoju sliku. Čovek koji stoji iza finansiranja čitavog posla je princ Mohamed bin Salman koji predvodi Javni investicioni fond Saudijske Arabije tako da je kupovina Njukasla maltene državni projekat.

Premijer liga će razmotriti da li je upliv saudijskog novca dozvoljen, ali će veći problem biti narušavanje ljudskih prava u toj zemlji. Zbog toga će možda ovim poslom morati da se pozabavi i Vlada Velike Britanije.

Pod režimom Mohamda bin Salmana branitelji ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji su bili pod brutalnim pritiskom, mnogi mirovni aktivisti su bili u zatvoru. Bilo je ubistava dok je vojna koalicija koju vode Saudijci napravila veliki broj prekršaja u Jemenu kada je napadala domove i bolnice„, rekao je predstavnik Amnestija u Britaniji Feliks Džekens.

Majk Ešli je inače na čelu kluba 13 godina. Njukasl koji je nekada slovio za silu u Engleskom fudbalu i za kandidata za titulu je pod njim dva puta ispadao iz lige pa su navijači jedva čekali da Ešliju vide leđa.