Premijerligaši u petak glasaju o nastavku sezone

Premier League 1. maj 202016:51 > 16:57
Podeli:
Marc Atkins, Getty Images Sport

Sledećeg petka, 8. maja, premijerligaški klubovi trebalo bi da glasaju o planu za nastavak sezone ("Project Restart") koji podrazumeva nastavak takmičenja 8. juna.

Početkom sedmice pojavila se priča da Vlada pokušava da ubrza Premijer ligu da organizuje nastavak takmičenja kako bi se „narodu podigao moral“. Tada je obelodanjeno da je plan da se sa treninzima počne 18. maja, a da se sezona nastavi 8. juna i bude završena do 27. jula kako bi igrači imali dovoljnu pauzu pred seldeću sezonu.

Britanski mediji javljaju da će premijerligaški u petak, 8. maja, održati još jedan sastanak (putem video poziva) i da će se na tom sastanku glasati o ovom predlogu. Za isti dan najavljena je i odluka Vlade o eventualnom popuštanju mera koje su na snazi zbog pandemije.

Sem o datumima, glasanjem će se odlučivati i o igranju na neutralnim terenima kao i uvođenju eventualnih promena pravila. Deo o promenama pravila odnosi se na predlog FIFA da se dozvpli pet izmena na jednom meču.

Čini se ipak da se klubovi najmanje slažu o igranju na neutralnim terenima iako su svi svesni da je to možda najbezbednija opcija za naszavak sezone. Protivargument je da klubovi na taj način gube prednost domaćeg terena.

Ipak, ako predlog o igranju na neutralnim terenima dobije dovoljan broj glasova, Vlada ima plan da izabrane stadione drži u tajnosti što duže kako bi se sprečilo okupljanje navijača ispred stadiona.

Na sastanku održanom ovog petka (1. maj) ponovljeno je sve što je izrečeno do sada – da je zdravlje svih na prvom mestu, da se odluke neće donositi u suprotnosti sa odlukama Vlade i zdravstvenih organizacija i da će se o planu za nastavak sezone glasati sledećeg petka.

Pozdravljena je odluka Vlade da osnuje rednu grupu sačinjenu od zdravstvenih eksperata koja će s ebaviti povratkom vrhunskog sporta. Rečeno je i da su organizacije igrača i trenera ključne za sprovođenje bilo kakvih planova i da treba da budu konsultovane o svemu.

Klubovi su se takođe složili, još jednom, u želji da sezona bude nastavljena, da se sačuva integritet takmičenja i izrazilu su zahvalnost Vladi na podršci.

Za usvajanje bilo koje odluke potrebno je 14 glasova „za“.

Čekamo sledeći petak, nakon toga će, nadamo se, nešto biti jasnije nego danas.