Kad promašiš temu: Marfiju je špalir neiskrena glupost

Premier League 2. jul 20209:25 > 9:31
Podeli:
Stu Forster, Getty Images Sport

Igrači Mančester sitija dočekaće na Etihadu Liverpul i pozdraviti nove šampiona špalirom, kako engleska tradicija nalaže. Deni Marfi napravio je pravu pometnju objavom na društvenim mrežama na ovu temu.

Nepisano je pravilo da šampion bude pozdravljen na ovaj način. Nekim igračima je to možda bilo bolno iskustvo (Geri Nevil je jednom rekao da je to kao da te napušta devojka i još te zamoli da u orman okačiš garderobu njenog novog dečka). Ali, nikada niko nije rekao da je to uvredljiva ili glupa tradicija.

Do sada.

Nekadašnji igrač Liverpula Deni Marfi rekao je gostujući na talkSPORT da je „ovaj špalir potpuna glupost jer Kevin de Brujne treba da aplaudira igračima koji ne mogu ni pertle da mu vežu“. Nakon silnih uvreda koje je doživeo zbog ove izjave i komentara da je „promašio poentu i da se ovde ne radi o individualnim kvalitetima“, Marfi je bio prinuđen da se na neki način opravda i izvini za izbor reči.

Ipak, ostao je pri svome i istakao da nema ničega iskrenog u tom gestu i da on samo nudi „privid poštovanja“.

Čini se ipak da to u slučaju ova dva tima i nije tako. Iako netrpeljivost među navijačima raste kako raste i rivalitet, čini se da igrači i menadžeri imaju izuzetno poštovanje jedni prema drugima i da ono zapravo i raste kako raste rivalitet.

Još i pre ove prinudne pauze igrači Mančester sitija pokazivali su da poštuju ono što njihovi rivali rade.

„Kapa dole, rade sjajan posao i zaslužuju da budu tu gde jesu“, rekao je jednom prilikom Kajl Voker.

Ilkaj Gundogan je bio među onima koji su izjavljivali da, u slučaju da se sezona ne nastavi, Liverpul treba da bude proglašen šampionom.

Povezano

Pep Gvardiola čestitao je Liverpulu titulu samo nekoliko minuta nakon poraza od Čelsija i u svakoj prilici ističe koliko poštuje svog kolegu na crvenoj klupi. A ni Jirge Klop ne ostaje dužan.

Kada je prošle sezone u poslednjem kolu Siti osvojio titulu, Jirgen Klop je rekao da „ima samo reči hvale i veliko poštovanje za Mančester siti i Gvardiolu“.

Za razliku od otrovnih strelica koje su jedan ka drugom slali Aleks Ferguson i Arsen Venger, što se preslikavalo i na igrače, čini se da Klop i Gvardiola međusobno veoma cene jedan drugog.

Možda su u tome našli način da jedni druge čine boljima. I možda ima istine u onome da je titulom osvojenom prošle sezone Mančester siti stvorio ovogodišnji Liverpul.

Bilo kako bilo, mi ćemo taj špalir ispratiti na Sport Klubu 1 od 21:15 kada počinje duel Sitija i Liverpula.