Još ništa od prodaje Njukasla zbog nejasnoća

Premier League 28. jul 202017:49 > 17:54
Owen Humphreys/Pool via Getty Images

Tokom većeg dela 2020. godine se na Sent Džejms Parku spekuliše o novom vlasniku Njukasl Junajteda. Pominje se da će to biti konzorcijum kog podržava Saudijska Arabija, ali zbog toga što nije tačno precizirano ko je glavni prodaja je stopirana.

Počeli su tokom minulog proleća navijači Njukasla da maštaju o Maurisiju Poketinu na poziciji menadžera, o Edinsonu Kavaniju kako novi devetku na crno belom dresu, o Drisu Mertensu i mnogim drugim imenima. Ipak kako stoje stvari moraće na to da sačekaju još malo.

Povezano

 Novi vlasnik iz Saudijske Arabije još uvek neće preuzeti klub. Premijer liga je odlučila da za sada ne dozvoli preuzimanje i da ga odloži jer nije najjasnije ko bi bio gazda. Ceo posao je vodila biznismenka Amanda Stevli, ali bi Investicioni fond koji je finansiran iz budžeta Saudijske Arabije vodio glavnu reč jer bi imao 80% vlasništva. Prvi čovek fonda je princ Mohamed bin Salman, ali Premijer liga nije našla vezu između njega kao predstavnika vlade i konzorcijuma koji kupuje klub.

Problemi sa kupovinom su nastali još odavno jer su borci za ljudska prava negodovali poručujući da saudijska Vlada u svojoj državi ne poštuje osnovna prava i da kroz sport želi da „opere svoju prljavu biografiju“. Saudijsku Arabiju su takođe optuživali za pirateriju i to baš prenosa sportskih događaja.

Klub inače dugo vodi Majk Ešli, a od kada je on gazda navijači proživljavaju pravu agoniju jer je jedan od klubova sa najvećom podršku često na rubu ispadanja iz Premijer lige, a dva puta su i išli u drugi rang.