'Sove' u minusu 12 bodova, Čarlton želi na sud

Premier League 1. avg. 202012:14 > 12:18
Podeli:
George Wood/Getty Images

Fudbalski klub Čarlton Atletik razmatra tužbu pošto je Engleska fudbalska liga objavila da će Šefild Venzdej narednu sezonu započeti oduzimanjem 12 bodova zbog kršenja pravila o profitu i finansijskoj održivosti.

’Sove’ su optužene za kršenje pravila u novembru prošle godine pošto je klub prodao svoj „Hilsboro“ svom vlasniku Dejfonu Čansiriju da bi se postarao da ne prekrši pravilila o potrošnji novca. Prošlog meseca je održano saslušanje u tom slučaju i Venzdej je proglašen krivim jer su u finansijskim knjigama novac od prodaje stadiona svrstan među prihode za period koji je završen u julu 2018. godine.

Šefild Venzdeju će biti oduzeto 12 bodova za kršenje pravila lige o profitu i održivosti tokom tri sezone zaključno sa sezonom 2017/18. Ta kazna će stupiti na snagu u sezoni 2020/21“, stoji u saopštenju Engleske fudbalske lige.

Pošto će se kazna primeniti naredne sezone, Venzdej neće ispasti u Ligu jedan, kao što bi bio slučaj da je odluka doneta ranije. ’Sove’ su sezonu završile na 16. mestu, osam bodova iznad opasne sezone.

S druge strane, iz Čarlton Atletika, koji je ispao iz Čempionšipa, brzo su objavili saopštenje u kojem su izrazili nezadovoljstvo takvom odlukom.

Ne razumemo zašto će oduzimanje bodova stupiti na snagu naredne sezone, umesto ove, to se čini iracionalno i pisaćemo Engleskoj fudbalskoj ligi da bismo dobili objašnjenje takve odluke“, navodi se u saopštenju.

Engleska fudbalska liga je u svom saopštenju dodala da Venzdej nije krivz za namerno skrivanje informacija u dokumentima lige. U redovima ’Sova’ su najavili da će tek razmotriti o daljim koracima, ali da su ekstremno razočarani takvom odlukom.

Klub će sačekati pisane razloge za donošenje takve odluke, a kada to dobijemo razmotrićemo sve detalje sa našim pravnim savetnicima pre nego što damo bili kakav drugi komentar“, stoji u saopštenju.