Englezi kao Brazilci: Iste plate za žene i muškarce

Premier League 3. sep 202021:18 > 21:24
Podeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Fudbalska Asocijacija (FA) Engleske objavila je da je još od januara uvela pravilnik po kome nema razlike u visini plaćanja muških i ženskih reprezentativaca Engleske.

Ovo saopštenje FA Engleske usledilo je pošto su svetski mediji objavili vest da je Brazil od marta ove godine uveo pravilnik po kome će fudbalerke brazilske reprezentacije biti plaćene identično kao i članovi muške fudbalske selekcije Brazila, odnosno da svim brazilskim reprezentativcima bez obzira na pol slede jednaki dnevni iznosi kao i nagrade za učestvovanje na utakmicama i velikim takmičenjima.

U izjavi FA Engleske navodi se da je paritet u pogledu naknada za mečeve i bonuse na snazi od januara 2020. godine. To znači da fudbalerke u selekciji Fila Nevila primaju jednaku naknadu za utakmice kao i izabranici Gereta Sautgejta.

Pored Brazila i Engleske jednako plaćanje ženskih i muških reprezentativaca uveli su i Australija, Norveška i Novi Zeland.

Ova tema postala je aktuelna kad su svetske prvakinje fudbalerke Sjedinjenih Američkih Državama podnele žalbu na odluku da im se odbije zahtev za jednaku platu sa muškim kolegama.