Di Kanio: Nisam rasista!

Paolo Di Kanio nije ni upoznao igrače Sanderlenda, a već mora da se bori sa kritičarima i nefudbalskim stvarima u novom klubu.

Dolazak novog menadžera uzburkao je strasti na stadionu „Svetlosti“, jer je zbog njega odmah otkaz dao potpredsednik kluba Dejvid Milibrand, bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije.

Imenovanje Di Kanija umesto otpuštenog Martina O’Nila kritikovala je i direktorka antirasističke grupe Fubal protiv rasizma u Evropi, zatraživši da on jasno izrazi svoja politička uverenja.

Suština problema je Di Kaniova kontroverzna prošlost, njegovi fašistički ispadi (nacistički pozdrav dok je igrao za Lacio) i izjava iz 2005. godine kada je rekao: „Ja sam fašista, ali nisam rasista“.

Di Kanio se tada branio da je to rimski, a ne fašistički pozdrav, da ne odustaje od svojih uverenja, ali je zbog svega ipak dobio kaznu.

U njegovu odbranu odmah je stala dikretorka direktorka Sanderlenda Margaret Birn, nazvavši rekacije na njegovo imenovanje „uvredljivim“.

“Sanderlend je tradicionalni klub s bogatom i ponosnom istorijom. Ima snažno izražen osećaj za moral i to se nikad nije menjalo. Razočaravajuće je čitati deo reakcija na imenovanje Paola Di Kanija, a optužbe da je rasista i simpatizer fašizma su uvredljive“, rekla je Birnova.

Sam Di Kanio je odbacio je tvrdnje ostrvskih medija da je rasista, istakavši da ima svoja uverenja kojih se drži i da zbog toga ranije nije imao problema.

“Neke stvari mogu da se dogode u prošlosti, ali bitne su samo činjenice. Moj život govori za mene. Nikada nisam imao problem ni sa kim. Ne znam zašto uvek moram da ponavljam istu priču, da se branim od nečega što ne pripada meni, svaki put kada dođem u novi klub. Priča o rasizmu je glupa, glupa i smešna“, rekao je Di Kanio.

Sedam mečeva pre kraja sezone u Premijer ligi, Sanderlend je 16. na tabeli, sa samo bodom više od rivala iz zone ispadanja.

„Crne mačke“ nemaju pobedu u poslednjih osam kola, a do kraja sezone očekuju ih dueli sa Čelsijem, Njukaslom, Evertonom, Aston Vilom, Stouk Sitijem, Sautemptonom i Totenhemom.

Author: AK, B92