Velika čast: Humanom Rašfordu kraljičin orden

Premier League 10. okt. 20209:50 > 9:52
Podeli:
Michael Regan/Getty Images

Golgeter Mančester Junajteda Markus Rašford odlikovan je Redom Britanskog carstva (MBE) koje kraljica Elizabeta II dodeljuje za humanitarni rad.

Mladi fudbaler Mančester Junajteda i reprezentacije Engleske priznanje MBE dobio je zbog borbe protiv dečjeg siromaštva tokom trajanja pandemije Covid-19.

Povezano

Markus Rašford je proteklih meseci bio inicijator kampanje posle koje je Vlada premijera Borisa Džonsona, uprkos početnom protivljenju, odlučila da produži program obezbeđivanja besplatnih obroka deci iz siromašnih porodica koji je uspostavljen tokom karantina dok su škole bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Rašford je u proteklim mesecima preko svoje fondacije prikupio više od 20 miliona funti i obezbedio gotovo pola miliona besplatnih obroka za decu iz ugroženih porodica.

Neverovatno sam počašćen i ponizan. Kao mlad, crnac iz Vajtenšoa, nikad nisam mislio da ću dobiti takvo priznanje, pogotovo MBE sa 22 godine. Ovo je vrlo poseban trenutak za mene i moju porodicu, ali posebno moju mamu koja je zaista zaslužna za ovo priznanje„, napisao je Markus Rašford i poručio da će i dalje nastaviti humanitarnu borbu.

Orden Britanskog carstva je viteško odlikovanje Britanske monarhije koje se dodeljuje vojnicima i civilima za promociju nauke, umetnosti, kulture, dobrovoljnog i humanitarnog rada…

Kraljevska odlikovanja dodeljuju se dva puta godišnje, na Novu godinu i za kraljičin rođendan koji se slavi u junu iako je rođena 21. aprila 1926.