Kako je Arsenal ispustio Mesija, Pikea, Matu…

Premier League 17. okt. 202011:04 > 11:08
Podeli:
Luis Bagu/Getty Images

Bivši skaut Arsenala iz Španije kaže da su Tobdžije svojevremeno bile jako blizu da Mesija, Pikea i Matu još kao tinejdžere dovedu na Hajberi, tadašnji stadion Arsenala.

izvesni skaut Frensis Kagigao ispričao je u intervjuu za Gardijan da su sadašnji asovi Barselone Lionel Mesi i i defanzivac Đerar Pike, kao i mnogi drugi talenti poput sadašnjeg veziste Mančester Junajteda Huana Mate, bili „veoma, veoma blizu“ da potpišu za Arsenal još dok su bili tinejdžeri.

Povezano

Frensis je radio za Tobdžije i pratio je talentovanu decu po Španiji. Tako je i pre šest godina zapazio Tomasa Partija, koji je konačno ovih dana postao član Arsenala.

Odlazak ovog iskusnog skauta usledio je kad je Arsenal, zbog aktuelne krize izazvane pandemijom, najavio da će 55 zaposlenih biti tehnološki višak. Ipak, nije ogorčen na klub, naprotiv:

Još uvek pamtim dan kad sam došao na sastanak s Arsenom Vengerom, Petom Rajsom i Stevom Roulijem. iskreno, nisam očekivao da ću toliko vremena provesti u jednoj takvoj instituciji kao što je Arsenal. Ne možete sebi da priuštite da budete ogorčeni u životu. Osećam se privilegiranim što sam bio deo Arsenala i više volim da gledam unapred nego unazad„, kaže gospodin Frensis Kagigao.

Počeo je da radi za Arsenal kad je imao 26 godina, sad je prešao 50. Prvo je pokrivao Španiju i Portugal, a onda čitavu Evropu i na kraju ceo svet. Godišnje je išao da gleda po 180 utakmica.

Mnogo je igrača prošlo „kroz njegove ruke“, a najviše žali što nije uspeo da u Arsenal dovede Mesija.

Mesi je tada imao 15 godina. On, Pike i Mata bili su vrlo, vrlo blizu Arsenala, a bilo je još mnogo drugih talentovanih momaka. Sa Mesijem su problemi bili oko radne dozvole, nismo mogli to da obezbedimo i da se približimo onako kako smo želeli. I to je sve što mogu da kažem o tome„, ostao je nedorečen, ali dodaje:

Znate, mnogo talenata vam izmakne, dvojica, trojica, četvorica godišnje, ali ja više volim da pamtim one koje smo uspeli da dovedemo„.

Učestvovao je u dovođenju više od 20 fudbalera, koji su napravili zavidne karijere u Arsenalu. Najviše ističe Seska Fabregasa, Robina van Persija, Santija Kozorlu, Naća Monreala, Hosea Antonija Rejesa, Ektora Beljerina, Gabrijela Martinelija…