Old Traford: Gubitak 70 miliona funti zbog Covid-19

Premier League 21. okt 202019:59 > 20:24
Podeli:
Alex Livesey, Getty Images Sport

Mančester Junajted je saopštio da je pretrpeo pad očekivanih prihoda za 70 miliona funti u periodu do 30. juna ove godine kao direktan rezultat pandemije koronavirusa.

Ukupan prihod Mančester Junajteda smanjio se za 18,8 odsto, sa 627,1 milion funti na 509 miliona funti.

Povezano

Gubitak je osim koronavirusa izazvan i slabijim rezultatima, odnosno činjenicom da Crveni đavoli sezone 2018/2019 nisu izborili takmičenje u Ligi šampiona. Zato je prošle godine procenjeno da bi prihodi trebalo da budu 580 miliona funti. Međutim, oni su za 70 miliona funti manji.

Neto dug se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 474,1 milion funti. Takođe, klub je u letnom prelaznom roku potrošio oko 75 miliona funti.

Svakako najveći finansijski udar klub je doživeo zbog činjenice da je, kao posledica pandemije koronavirusa, u martu fudbal u Engleskoj potpuno stao a od ponovnog pokretanja u junu igra se bez navijača.

Zbog toga je prvi operativac Junajteda Ed Vudvord pozvao Vladu Velike Britanije da sledi primere širom Evrope u vraćanju navijača „čim to bude sigurno“ i rekao da su „nedoslednosti“ u pravilima „frustrirajuće“.

Ako je ljudima dozvoljeno da satima sede u avionu, ili u bioskopu, ili čak gledaju fudbal u bioskopu, zašto ne mogu i na stadionima kojima se profesionalno upravlja i kontroliše„, glasno pita se Vudvord.