Rašford će ostati bez nagrade za ličnost godine?

Premier League 27. okt. 202009:30 > 09:31
Podeli:
Alex Livesey/Getty Images

Markus Rašford je u centru pažnje već mesecima nakon što je svojom kampanjom uspeo da natera Vladu Ujedinjenog kraljevstva da promeni zakon i ne ostavi hiljade dece bez obroka tokom školske pauze.

Njegov uspeh oduševio je ceo svet, ne mislimo tu naravno samo na svet sporta. Rašford je za svoj poduhvat dobio i odlikovanje kraljice Elizabete.

Ali, očigledno nije dovoljno oduševio žiri koji bira sportsku ličnost godine BBC.

Kako u utorak pišu britanski mediji, Markus Rašford neće se naći na skraćenom spisku kandidata za BBC sportska ličnost godine, nagradu koja se u ovoj zemlji smatra jednom od najprestižnijih.

Povezano

Tokom najtežih dana pandemije i karantina u Engleskoj, Markus Rašford je svojim uticajem uspeo da natera Vladu da promeni zakon i na taj način ne ostavi desetine hiljada dece bez obroka u periodu u kome škole nisu radile, ali i tokom božićnih praznika.

Prvobitno su građani sami potpisivali peticiju kako bi promenili odluku Vlade, ali ona je odbijena. Nakon pritiska koji je izvršio Rašford sve se promenilo i on je postao heroj. To mu je donelo i nominaciju za nagradu BBC sportsku ličnost godine, ali čini se da ga na skraćenom spisku potencijalnih dobitnika neće biti.

Opravdanje je da nominacija i nagrada „moraju da budu opravdani sportskim dostignućima“. Ukoliko se taj kriterijum ne promeni, Rašford neće biti razmatran za nagradu.

Možda će BBC odlučiti da mu dodeli „Helen Rolason nagradu“ koja se dodeljuje „onima koji su imali izvanredna dostignuća na polju podržavanja različitosti“, ali biće jasno da su to uradili samo kako bi utišali kritike jer je izostala nagrada za sportsku ličnost godine.