Na današnji dan: Pre 28 godina Kantona došao u Junajted

Premier League 26. nov. 202011:25 > 11:33
Podeli:
Clive Brunskill Getty Images

Na dašnji dan 1992. godine legendarni Erik Kantona potpisao je za Mančester Junajted i zadužio legendarnu "sedmicu", koja je u tom klubu tradicionalno namenjena najboljim igračima.

Engleski mediji su njegov prelazak iz Lids Junajteda sa kojim je osvojio šampionsku titulu proglasili transferom decenije i ispostaviće se da nisu pogrešili.

Kantona je postao živa legenda kluba sa Old Traforda sa kojim je za pet godina  osvojio brojne trofeje, između ostalog četiri Premijer lige i dva FA Kupa. Mnogi su mišljenja da je imao mali mirniji karakter da bi postigao u svojoj inače sjajnoj karijeri mnogo više. On smatra da mu je takav karakter zapravo pomogao. Po mnogo čemu je bio specifičan igrač. Njegov izlazak na teren je pratio gordi hod, opasan pogled i podignuta kragna na dresu, što su kasnije mnogi fudbaleri oponašali.

Ipak, mnogi ga najčešće pamte po Kung-Fu udarcu kojim je prebio huligana koji ga je vređao na meču protiv Kristal Palasa. Odgovor koji je dao nedavno engleskim medijima koji mu je najdraži trenutak u karijeri možda i najbolje opisuje njegov temperament i karakter.

Najbolji trenutak moje karijere? Imam ih puno, ali najdraži mi je onaj kada sam udario huligana. Samo što to nisam učinio dovoljno jako, trebao sam ga udariti jače. Bila je to drama, a ja sam bio glumac. Radim stvari ozbiljno bez da sebe shvatam ozbiljno“, rekao je Kantona.