Gari Nevil i plan od pet tačaka za spas Junajteda

Premier League 31. mar 202218:081 komentar
Podeli:
Gari Nevil
xIsaacxParkinx 65981248 via Guliver

Velikan svetskog fudbala Mančester Junajted se od penzionisanja Sera Aleksa Fergusona nalazi u poziciji u kojoj je i dalje profitabilan klub koji uživa veliku popularnost, ali kvalitetom fudbala nije u samom vrhu engleskih i evropskih takmičenja – ne uspeva da uhvati priključak sa gradskim rivalom Sitijem, Čelsijem, Liverpulom...

Armija navijača „Crvenih đavola“ za ovakav razvoj situacije prevashodno krivi vlasnike – američku porodicu Glejzer, koja je od 2005. većinski vlasnik slavnog kluba. Jedan od kritičara njhovog „režima“ je i igračka legenda Junajteda – Gari Nevil.

Mančester Junajted:

Od odlaska Fergusona u penziju 2013. godine Junajted je osvojio svega tri velika trofeja – jedan FA kup, jedan Liga kup i jednu Ligu Evrope. Nevil je ponovo apelovao na aktuelne vlasnike da prodaju klub i „resetuju kulturu“.

Nevil je u klubu igrao od od 1992. do 2011. godine.

„Dok sam bio igrač nikada se nisam obraćao vlasnicima Glejzerima – nisam video smisao u tome jer je tim bio uspešan. Međutim, situacija se sada promenila i mislim da fijasko sa Superligom može da bude prekretnica. Oni su posle toga rekli da će napraviti promene, ali nisu promenili ništa. Moje mišljenje je da je problem na samom vrhu. Imali su deset godina da dokažu da mogu bez Sera Aleksa, ali nisu uradili ništa. Prva stvar je da treba da prodaju klub posle decenije neuspeha. Međutim, niko ne može da ih primora da naprave prodaju, ali u tom slučaju moraju da urade četiri stvari“, izjavio je 47-godišnji Gari Nevil.

„Pre svega treba da prestanu da izvlače novac iz kluba ako žele da promene kulturu. Kada vlasnici to rade na račun uspešnog kluba, to šalje lošu poruku sa samog vrha. Drugo, moraju da otplate dugove tako što će prodati deonice navijačima u vrednosti od 500 miliona funti. Oni mogu da ponovo izgrade stadion za milijardu funti, ako žele. Iskreno, stadion bi morao da se sruši. ‘Old Trafordu’ nije potrebna renovacija, već potpuno novi objekat, a to bi se finansiralo kreditom na 20 godina“, navodi legedarni desni bek.

„Dalje, potreban je novi trening centar. Roj Kin i ja smo bili tu kada smo napuštali ‘The Cliff’ i bilo nam je žao, ali sada je činjenica da naš centar zaostaje za drugima.“

Govorio je Nevil i o novom treneru, koji bi zamenio Ralfa Rangnika.

„Erik ten Hag, trener Ajaksa, radio je pod vođstvom Pepa Gvardiole u Bajernu i znamo kakav su uticaj oni tada imali. Bio je uspešan u Holandiji, svež je iako ima 52 godine, a ima i iskustva. Pre nekoliko dana sam gledao rezultate ankete u kojoj su glasali navijači Junajteda i 82 odsto navijača bi više želelo na čelu tima da vidi Ten Haga nego Maurisija Poketina“, kaže čuveni engleski reprezenativac, a potom i ne tako uspešni trener.

Komentari

Vaš komentar