IFAB potvrdio promenu pravila za slučajno igranje rukom

Bundesliga 5. mar 202122:45 > 06. mar 2021 0:153 komentara
Podeli:
Igranje rukom, VAR
REUTERS/Kirsty Wigglesworth

Slučajno igranje rukom koje je dovelo do stvaranja gol šanse za saigrača više neće biti kažnjavano, navaljeno je iz Borda FIFA.

Bord FIFA (IFAB) potvrdio je u petak da će do promene pravila doći jer „se pravila o slučajnom igranju rukom“ ne primenjuju dosledno.

Najbolji primer za promenu do koje će doći imali smo u četvrtak uveče u duelu Totenhema i Fulama zato što je Fulamu gol za izjednačenje poništen zbog slučajnog igranja rukom Marija Lemine koje je prethodilo golu Džoša Madže. Leminu je lopta pogodila u ruku koja je u potpunosti bila uz telo, ali je sudija odlučio da poništi gol jer je Madži gol šansu stvorilo igranje rukom.

Promena pravila igranja rukom neće se odnositi na situaciju u kojoj ograč slučajno rukom postigne gol ili dotakne loptu rukom direktno pred postizanje gola.

Razlog zbog koga se Bord FIFA odlučio na ovaj potez obrazložio je prvi čovek Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino.

„Napravili smo korak unazad, u smisli da smo posmatranjem onoga što se dešava u celom svetu shvatili da gol postignut rukom uvek mora da bude poništen. Ali, uvideli smo da i kada neko od saigrača slučajno dotakne loptu rukom, a nakon toga bude postignut gol ne mora da bude tako. Javnost to tako doživljava, a to je i naš stav. Zbog toga smo promenili pravilo. Sada gol neće biti priznat samo ako je rukom loptu dotakao strelac gola. Smatramo da je to u duhu igre“, rekao je Infantino.

IFAB je najavio da razmatra i promene pravila ofsajda.

Predlog Arsena Vengera je da se ne sudi ofsajd ukoliko je bilo kojim delom tela kojim je moguće postići gol igrač odbrane u liniji sa napadačem.

FIFA će uz to nastaviti i sa testiranjem tehnologije koja bi beležila ofsajd pozicije koja bi trebalo da funkcioniše slično gol-lajn tehnologiji. Nova tehnologija mogla bi prema sadašnjim najavama da bude u primeni već na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Kako piše BBC, promenjeno pravilo o slučajnom igranju rukom u Engleskoj bi moglo da počne da se primenjuje od 1. jula.

Komentari

Vaš komentar