„Klopovih 200? Statistika izvrsno meso, ali loše spremljeno“

Premier League 19. dec. 20200:08 > 0:1513 komentara
Podeli:
Jose Mourinho
Photo by Julian Finney/Getty Images

Menadžer Totenhema Žoze Murinjo kaže da statistike o posedu lopte i broju tačnih pasova ne vrede mnogo ako se ne gledaju u ispravnom kontekstu.

Posle poraza od Liverpula 2:1 golom Firmina u 90. minutu Murinjo je smatrao da je njegov tim bio bolji jer je imao dve velike šanse prethodno, dok je menadžer Liverpula Jirgen Klop to pobio statistikom da je njegov tim imao 200 dodavanja u poslednjoj trećini naspram 19 Totenhema.

Povezane vesti

„Ako me sada pitate, ni ne sećam se tih 19“, odgovorio je Murinjo i potom je govorio o svom pristupu:

„Vi volite reč ‘posed’, volite statistiku. To je pomalo kao efikasnost igrača, vi nekada kažete: ‘Statistika nam pokazuje da je Igrač B imao 92% tačnih pasova’. Ali statistika ne kaže da je taj igrač imao samo dodavanja na dva metra, da je to možda štoper koji je uglavnom dodavao drugom štoperu. I da je čovek sa 65% tačnih pasova onaj koji je asistirao za gol, koji pravi vešte pasove, one od 60 metara koji menjaju smer igre. Veoma često statistika je kao neverovatno parče mesa koje je loše spremljeno. Ne govori mi mnogo. Ono što mi govori mnogo jeste broj golova i broj šansi“.

Portugalski stručnjak ističe da je otvoren za svaki stil igre.

„Zavisi od okolnosti, protivnika, tvojih igrača i slabosti. Nekada vidim niželigaše kako pokušavaju da igraju kao vrhunski timovi, onda prave neviđene greške jer nisu dovoljno kvalitetni. Smatram da je to pogrešno i verujte mi kada kažem da ja najbolje znam naše slabosti“.

Murinju je postavljeno pitanje da li je korektno to što se tako temeljno analizira njegov stil fudbala u trenucima kada se Mančester siti muči, kada je i Čelsi posrnuo, a Arsenal je u slobodnom stilu.

„Ako želite da napišete takav tekst – ovo su vaše reči, ne moje: ‘Siti ne igra dobro, Čelsi ne igra dobro, nije pošteno što vas ljudi kritikuju’, onda ćete tim tekstom promeniti percepciju i ne morate meni da postavljate to pitanje. Uradite to. Verujem da vaše pitanje već pokazuje da me ne gledate na isti način kao druge – da je to slučaj, vi biste jednostavno napisali taj tekst“.

Menadžer Pevaca kaže da ga nije briga da li dobija priznanje ili mu se dive.

„OK, kada sam tek došao (u Čelsi 2004) verovatno sam bio previše arogantan za vaše kriterijume, možda sam tražio priznanje, ali to sada nije slučaj“.

Za trenera godine u izboru FIFA proglašen je Jirgen Klop uprkos tome što je Hansi Flik sa Bajernom osvojio Bundesligu, Kup Nemačke, Ligu šampiona i nemački i evropski Superkup.

„Jedina šansa za Flika jeste da Bajern pronađe još dva-tri nova takmičenja da osvoji. Možda će osvojiti tu nagradu ako osvoji sedam titula prvaka u jednoj sezoni. Jadni Flik“, zaključuje Murinjo.

Komentari

Vaš komentar