Klubovi Premijer lige bi da ograniče potrošnju Njukasla

Premier League 19. okt. 20219:294 komentara
Podeli:
Action Images via Reuters/Lee Smith

Novi vlasnici u Njukasl Junajtedu mogli bi da imaju problem u svom poslovanju zbog novog pravila kojeg žele da uvede većina klubova u Premijer ligi. Njih 18 je glasalo za pravilo da sponzori kluba koje finansira vlasnik istog tog kluba ne mogu da učestvuju u finansiranju.

Upravo je ovakav slučaj sa Mančester Sitijem. Taj klub na svojim dresovima nosi ime aviokompanije Etihad, stadion takođe nosi ime po istoj firmi, a novac koji klub dobija od Etihada je i više nego dovoljan da se ispune svi zahtevi finansijskog fer pleja i tako Siti može da dovede igrače koje poželi.

Slično bi moglo da bude i sa Njukasl Junajtedom. Premijer liga je međutim ovde videla problem jer je vlasnik ovog kluba bogatiji od svih 19 vlasnika ostalih premijerligaša zajedno. Tako bi veliki novac bio uložen u transfere „svraka“ i to uz poštovanje finansijskog fer pleja, jer bi saudijski novac vlasnika stizao kroz sponzore koje takođe on drži. Bez tog novca Njukasl bi morao da obuzda svoju potrošnju i ne bi mogao da „kupi sve što poželi“ kako mnogi već vide da će se odvijati sitaucija sa ovim klubom.

Klubovima u Premijer ligi je inače zabranjeno da imaju trošak od preko 105 miliona funti u trogodišnjem periodu.

Ono što sada ostaje nepoznanica je kako će se ovo odnositi na Mančester Siti koji po ovom modelu posluje od 2008. godine. Telegraf navodi da je Njukaslu već sada zabranjeno da uzima novac od sponzora koji su povezani sa Saudijskim javnim investicionim fondom koji je vlasnik kluba.

Komentari

Vaš komentar