Ko je Tod Boili, novi vlasnik Čelsija?

Premier League 7. maj 202210:17 > 10:274 komentara
Podeli:
Tod Boili
GuliverImage

Era Romana Abramoviča u kojoj je Čelsi za 19 godina osvojio 19 velikih trofeja je završena. Tod Bolili novi je vlasnik kluba sa Stamford bridža.

Ko je Tod Bolili, novi vlasnik Čelsija? Sem što je vlasnik bejzbol franšize Los Anđeles Dodžersa?

Američki biznismen, investitor i filantrop. To za sebe kaže Tod Boili. Boili je suosnivač, izvršni direktor i član borda Eldridž industriz holding kompanije, a od oktobra 2021. je i vršilac dužnosti izvršnog direktora Holivud forin pres asocijacije.

Povezano

Potomak nemačkih iseljenika u Ameriku u svetu biznisa je od 2015. godine kada je učestvovao u osnivanju Eldridž industriz kompanije, a ima i akcije u brjnim medijskim kompanijama poput Holivud reportera, Roling Stouna, Verajatija (između ostalog) i Dik Klark produkcije. Vlasnik je osiguravajuće kuće i suvlasnik brojnih kompanija iz raznih oblasti poslovanja, sporta, tehnologije, prehrambene industrije… Praktično nema oblasti u kojoj može da se zaradi novac da Boili nema interese i ulogu u njoj.

Što se sporta tiče, ima 20 odsto vlasničkog udela u Los Anđeles Dodžersima, a delom je vlasnik i Los Anđeles Sparksa, ženskog košarkaškog tima koji se takmiči u WNBA. Vlasnik je fantazi sport kompanije DraftKings i esport organizacije Cloud9.

Sa Markom Volterom preuzeo je u julu 2021. godine 27 odsto akcija Los Anđeles Lejkersa. Od februara prošle godine Lejkersi su procenjeni kao treći najvredniji NBA tim sa vrednošću od 5.14 milijardi dolara.

Od 2017. do 2021. svake godine je bio na listi 500 najuticajnijih ljudi na svetu u LA Biznis žurnalu. Sa suprugom Keti Boili aktivno učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama. Bračni par Boili i sam je osnovao nekoliko organizacija koje pomažu mladima i ženama u biznisu i obrazovanju. Posebno je ponosan na rad u organizacijama koje se bave pronalaženjem leka za epilepsiju i kancer prostate.

Pare očigledno neće biti problem kada Čelsi i zvanično postane njegov i njegovih partnera. Pitanje je samo kakve će interese imati u samom klubu i engleskom fudbalu uopšte. Na više primera videli smo kako različito može da utiče američko vlasništvo na klubove u Premijer ligi.

Komentari

Vaš komentar