Navijači Liverpula na stubu srama zbog zviždanja princu

Premier League 15. maj. 202211:226 komentara
Podeli:
Liverpul, princ Vilijam
REUTERS/Hannah Mckay

Nije sve za Liverpul u subotu na Vembliju proteklo u svečarskom raspoloženju. Redsi jesu osvojili FA Kup, ali nakon utakmice navijači kojima se klub uvek ponosi stavljeni su na stub srama jer su izviždali himnu i vojvodu od Kembridža princa Vilijama.

Navijači Liverpula glasno su zviždali tokom intoniranja himne, nakon što su i na početku utakmice ometali izvođenje himne Fudbalske asocijacije. Zvižducima je dočekan i predsednik FA vojvoda od Kembridža princ Vilijam.

Povezano

Kako tradicija nalaže, princ je na početku utakmice pozdravio igrače oba tima, a nakon meča je uručio pehar pobednicima.

Mediji u engleskoj složni su u oceni da navijači bilo kog tima imaju pravo da zvižde tokom intoniranja himne, ali i da svi ostali imaju pravo da takav čin osude. Posebno su osetljivi u Engleskoj na ovu temu jer kraljica Elizabeta ove godine proslavlja veliki jubilej – 70 godina od krunisanja.

„Osuđujemo navijače koji su zviždali princu Vilijamu na Vembliju. Finale FA Kupa trebalo bi da bude nešto što pokazuje zajedništvo cele zemlje. I ne bi smelo da bude uništeno sramnim ponašanjem manjine navijača. Posebno je ružno što se to dešava ove godine, na kraljičin platinasti jubilej“, rekao je ser Lindzi Hojl, predstavnik Doma komuna britanskog Parlamenta.

„Potpuno je neprihvatljivo i odvratno zviždanje navijača princu Vilijamu. Predlažem Fudbalskoj asocijaciji da preduzme sve što može kako bi kaznila odgovorne“, rekla je nekadašnja ministarka sporta Karen Bredli.

Ovakav odnos navijača Liverpula prema himni i predstavnicima krune seže do osamdsetih godina prošlog stileća i vremena Margaret Tačer. Posebno su odnosi zaoštreni nakon katastrofe na Hilsbrou 1972. i ubeđenja navijača da policija i vlast svesrdno pomažu zataškavanje i prikrivanje odgovornih za smrt 97 navijača.

Upitan da prokometanriše ono što se dogodilo, menadžer Liverpula Jirgen Klop je posle meča rekao:

„Mislim da ja nisam prava osoba za ovo pitanje. Znam ponešto o istorii ovih odnosa, ali nije moje da o tome sudim. Znam da su navijači Liverpula puni poštovanja. Ali, za ovakvu reakciju razlog treba tražiti u prošlosti. Nemam ništa više da kažem o tome“.

Komentari

Vaš komentar