Osuđeni pedofil prvi svedok odbrane Mančester sitija

Premier League 30. nov. 202121:51
Podeli:
Michael Regan/Getty Images

Nekadašnji fudbalski trener Beri Benel, koji je zbog pedofilije osuđen na na 34 godine zatvora, svedočio je pred sudom u korist Mančester sitija u sporu koji se vodi po tužbi nekolicine muškaraca, nekada polaznika Sitijeve škole fudbala za seksualno zlostavljanje.

Osmorica muškaraca, sada u svojim četrdesetim i pedesetim godinama, tužila su Mančester siti uz tvrdnje da je upravo Beri Benel bio jedan od Mančesterovih skauta koji ih je zlostavljao kao dečake.

Benel je na osnovu optužbi šestorice dečaka osuđen za pedofiliju i služi kaznu od 34 godine zatvira, a pred sudom je svedočio u korist Mančester sitija koji odbacuje optužbe uz tvrdnju da nije bio zvanično zaposlen u klubu.

Bari Banel osuđen je po 43 tačke optužbe za seksualno zlostavljanje dece. Policajci koji su ga ispitivali navode da je izuzetno okrutan i da nije pokazao ni trunku kajanja. Osuđen je na ukupno 34 godine zatvora.

Benel je svedočio putem video-linka iz zatvora rekao je da je u to vreme, od 1975. do 1979. „bio samo lokalni skaut“, ali da u periodu od 1979. do 1985. godine nije bio trener Mančester sitija kako tvrde tužioci.

Prvi svedok odbrane Sitija naveo je i da njegovi omladinski timovi nisu bili povezani sa klubom.

„Istina je da nikada nisam bio trener Mančester sitija i da od sezone 1978/79 moji omladinski timovi nisu bili povezani sa klubom. Nijedan od timova za koji su oni igrali i koje sam ja vodio nisu ni na jedan način povezani sa Mančester sitijem“, rekao je Benel.

„Ipak, mogu da razumem kako su oni u to vreme, a i sada, pod uverenjem da su igrali za timove koji su imali vezu sa Mančester sitijem jer sam lično ja odgovoran za to“, dodao je.

On je ispričao sudu da je osnovao lokalni omladinski klub koji se zvao Senrab, kasnije preimenovan u Vajthil juniors koji je igrao u omladinskoj ligi. Veoma brzo je tim privukao pažnju skauta raznih profesionalnih klubova poput Kena Barnsa koji je u to vreme bio skaut Mančester sitija. Navodno, Barns je tada predložio Benelu da postane lokalni skaut Sitija koji bi preporučio neke igrače koji su dovoljno dobri za Mančester siti. Barnel je potvrdio sudu da je u vreme od 1975. do 1978/79. imao skautsku legitimaciju Mančester sitija.

„Koristio sam je kako bih je pokazivao nastavnicima i roditeljima igrača kako bih ih ubedio da igraju za moje timove jer su tako dolazili do pretpostavke da će imati bolju priliku da dobiju probu u Mančesteru“, rekao je.

Sitijev svedok dodao je da je posle nekoliko godina stekao utisak da ne dobija poštovanje koje je smatrao da zaslužuje od Sitija te je zbog toga prestao i da deluje kao lokalni skaut za klub.

Benel je na Kraljevskom sudu Čestera osuđen 1998. i 2015, a pred Kraljevskim sudom Liverpula 2018. za različite seksualne delikte izvršene prema brojnim dečacima. Benel je potvrdio da su šestorica od osmorice tužilaca u ovom slučaju dečaci iz slučajeva za koje je već osuđen. U daljem saslušanju, negirao je da je zlostavljao četvoricu od tih šest dečaka.

Njegovo svedočenje nastavljeno je pričom o tome kako je dečacima davao dresove pozajmljene od Mančester sitija za fotografisanje te da su deca i njihovi roditelja bili u uverenju da je on radio za klub jer ih je on u to uverio svojim ponašanjem.

Advokat optužbe pokazao je kao dokaz program jedne od utakmica iz 1983. godine na kojoj je navdeno da utakmici prisuistvuje i „skaut Sitija Bari Benel“ na šta je on rekao da je to bilo tačno u tom momentu, ali ne i kasnije.

Osmorica muškaraca koji su tužioci u ovom slučaju tvrde da ih je Benel seksualno zlostavljao dok su igrali za školske timove koje je vodio u periodu od 1979. do 1985. Oni tvrde da je on u to vreme bio skaut Mančester sitija i traže od kluba nadoknadu za fizičke i psihičke traume, a šestorica dodatno zahtevaju i nadoknadu štete u potencijalno izgubljenim platama.

Siti odbranu zasniva na tvrdnjama da je Benel u periodu od 1979. do 1985. nije bio zaposlen u klubu.

 

 

Komentari

Vaš komentar