PL ima jači slučaj od UEFA, nema samilosti najvećih klubova

Mančester Siti De Brujne Manchester City's Kevin De Bruyne celebrates scoring their first goal with teammates Premier League - Manchester City v Leicester City
REUTERS/Peter Powell

Kako u utorak pišu britanski mediji, članovi "velike šestorke" premijerligaških klubova vrši veliki pritisak kako bi kazna Mančester sitiju bila što stroža. Istovremeno, iz UEFA stižu objašnjenja kako i zašto je slučaj koji ima Premijer liga jači od onoga koji su imali u Evropskoj fudbalskoj uniji pre tri godine protiv istog kluba.

U ponedeljak je stigla šokantna vest da je Premijer liga optužila Mančester siti za više od 100 finansijskih prekršaja. Ukoliko Premijer liga uspe da dokaže svoje tvrdnje, Građani se suočavaju sa brojnim teškim kaznama, od oduzimanja bodova, preko oduzimanja titula do izbacivanja u niži rang takmičenja.

Ipak, kako se navodi, i samo suđenje po ovom pitanju moglo bi da potraje godinama kao što je i sama israga trajala veoma dugo.

Povezano

Pozivajući se na Skaj sport, svi mediji u Engleskoj pišu kako članovi „velike šestorke“ – Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul i Mančester siti, insistiraju na tome da kazna za Mančester siti (preostalog člana elite) bude drakonska. Kakva god da bude, biće pravi presedan, jer sistem engleskog profesionalnog fudbala je do sada oduzimanjem bodova kažnjavao klubove prilično retko, uglavnom u nižim rangovima i uglavnom zbog činjenice da su klubovi dovođeni do bankrota i stečaja.

Dodaje se da niko od ovih klubova neće pokazati nikakve simpatije prema Sitiju, ali i da bi eventualno oduzimanje titula Sitiju bilo zapravo samo simbolična kazna iako je Siti u poslednjih 11 sezona osvojio šest titula šampiona Engleske.

Optužbe koje je iznela Premijer liga odnose se na period od 2009. do sezone 2017/18. i uključuju fingiranje finansijskih informacija o zaradi, detalje o isplatama menadžerima, igračima i agentima, kršenje UEFA propisa i idu i do odbijanja saradnje sa istražiteljima od kada je Premijer liga 2018. godine pokrenula istragu.

U zvaničnom saopštenju po ovom pitanju, Mančester siti je naveo da je delom optužbi iznenađen, ali da jedva čeka da cela priča dobije zaključak jednom zauvek.

Nezvanično, pojedini izvori bliski klubu daju komentare koji za sve što se desilo optužuju „mafiju Premijer lige“ i to „dva kluba koja igraju u crvenom“ i na ovaj način „pokušavaju da sačuvaju samo sopstvene interese koji su ugroženi“.

Pre tri godine

Iv Leterm, nekada prvi istražitelj u slučaju koji je pre tri godine protiv Mančester sitija vodila UEFA zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja, smatra da Premijer liga ima čvršći slučaj nego što je imala UEFA tada. UEFA je tada kaznila Siti isključivanjem iz evropskih takmičenja, ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) tu kaznu nakon žalbe Sitija preinačio u novčanu kaznu.

Leterm posebno ističe činjenicu da u slučaju da Premijer liga kazni Mančester siti klub neće imati mogućnost žalbe pred CAS.

„To bi moglo da učini slučaj jačim. A tu je još jedan element: obim optužbe je daleko opširniji, kako u periodu koji obuhvata tako i u samoj sadržini. Takođe, Premijer liga nema ograničenje perioda koji može da istražuje. Mi smo bili ograničeni na period od pet godina“, rekao je Laterm i dodao:

„Nije postojala nikakva transparentnost o protoku finansija. Iako su njihovi advokati mogli da ometaju posao naših istražitelja, ispostavilo se da je novac prikazan kao sponzorski ispaltio vlasnik kluba. Ipak, zahvaljujući imejlovima i izvodima iz banaka, imali smo jake dokaze. Uveren sam da je Mančesetr siti počinio prevaru. Problem je bio što je na odluku UEFA mogla da se uloži žalba, a onda o tim žalbama odlučuje komisija sastavljena od deset ili 12 ljudi – a to su uvek isti ljudi, koji gotovo uvek odluče da kaznu proglase prestrogom i promene“.

Komentari

Vaš komentar