Poslednje finale Njuke: Isti rival jurio istorijsku sezonu

Tedi Šeringem Pol Skols
REUTERS/Action Images / Alex Morton

Za prvi trofej u sezoni u Engleskoj igraće Njukasl Junajted i Mančester Junajted. Ovo je Svrakama prvi finale posle 24 godine, a rival je isti sa kojim se i tada borio za trofej.

Svrake i Crveni đavoli boriće se za prvi trofej u sezoni. Finale koje nismo imali previše često da gledamo. Posebno ne u ovom veku. Tačnije, Njukasl u ovom veku nismo mogli ni da vidimo u nekom finalu (osim ako se ne računa Intertoto kup 2006.) tako da je ovo raritet sa te strane.

povezano

Međutim, Njukasl ove sezone igra sjajno. Veoma je izgledan plasman u Ligu šampiona, a ekipa je došla u priliku da se bori za prvi trofej još od Kupa sajamskih gradova 1969. Svrake su 30 godina kasnije igrale poslednje finale ikada, tako da će susret na Vembliju 26. marta biti istorijski dan za ekipu sa Sent Džejms Parka. I to je prvi vidljiv rezultat nove politike oličene u novim vlasnicima iz Saudijske Arabije, koji su klub preuzeli u oktobru 2021.

Sa druge strane biće Mančester Junajted. Jedan od dva najveća engleska kluba, gigant koji vapi za novim trofejem, koji čeka od 2017. Za njega okršaj protiv Njukasla neće biti toliko značajan kao za Njukasl, ali će ipak imati prizvuk istorijski, jer to i jeste kada jedan tako veliki klub čeka trofej skoro šest godina. Ono što je dodatno zanimljivo, poslednje finale koje je Njukasl igrao 1999. upravo je bilo protiv Mančester Junajteda. I tada se igralo na Vembliju (skoro pa neposredno pre nego što su se finala na jedno vreme premestila na Milenijum stadionu u Kardifu 2001. zbog izgradnje novog Vemblija), a zanimljivo i tada je to bio važan, gotovo istorijski za ekipu sa Old Traforda.

Bilo je to finale FA kupa. Njukasl je igrao za prvi trofej posle 30 godina. Ekipa koju je sa klupe predvodio veliki holandski as Rud Gulit istrčala je u sastavu Harper – Grifin, Dabizas, Šarve, Domi – Li, Haman, Spid, Solano – Kecbaja, Širer (kapiten). Sa druge strane Ser Aleks Ferguson već se etablirao kao jedan od najboljih menadžera u istoriji engleskog fudbala, bio je 13 godina na klupi Crvenih đavola i već je osvojio do tada 16 trofeja. U tom trenutku ekipa je vratila titulu u Premijer ligi, a za drugi trofej je igrala nekoliko dana pred finale Lige šampiona, prvo sa Fergijem na klupi. Drugim rečima, pružala se te sezone istorijska prilika da Junajted osvojio prvu triplu krunu ikada. Tim koji se borio za drugi trofej istrčao je u sastavu Šmajhel – G. Nevil, Mej, Jonsen, F. Nevil – Bekam, Kin, Skols, Gigs – Kol, Solšer.

Crveni đavoli slavili su 2:0. Junak meča bio je čovek koji je u devetom minutu ušao sa klupe, umesto povređenog Roja Kina. Bio je to Tedi Šeringem strelac vodećeg gola samo dva minuta kasnije. Isti igrač asistirao je Polu Skolsu u 53. minutu za konačnih 2:0 i novi trofej. Kasnije te sezone Junajted je uspeo u misiji da osvoji triplu krunu, a Njukasl više nikada nije uspeo da se plasira u finale nekog takmičenja. Sve do sadašnjeg Liga kupa.

Ser Aleks Ferguson vodio je Mančester Junajted još narednih 14 sezona i za to vreme osvojio je, zaključno sa tim FA kupom i tom Ligom šampiona, još 23 trofeja, od čega još jedna Liga šampiona 2008. Njukasl ne da nije više dolazio u priliku da se bori za trofeje, već je ubrzo ispao iz redova vodećih timova. Evropa je bila misaona imenica, a klub je čak i dva puta ispadao u Čempionšip.

Finale 26. marta označava definitivno povratak dva kluba na najveću scenu, ali samo jedan će taj povratak krunisati novim trofejom.

Komentari

Vaš komentar