Reč statistike: Koliko je dobar (ili loš) Ole bio u MUN?

Premier League 22. nov 202117:298 komentara
Podeli:
Ole Gunar Solšer
Paul Terry / Sportimage(Credit Image: © Paul Terry/CSM via ZUMA Wire) (Cal Sport Media via AP Images) via Guliver

U nedelju je okončan trogodišnji mandat norveškog trenera Olea Gunara Solšera na klupi Mančester Junajteda – tokom njega viđeno je praktično sve, osim trofeja. Evropski mediji dan posle raskida saradnje sa nekadašnjim napadačem „Crvenih đavola“ svode račune o proteklom perioudu.

Solšer je 19. decembra 2018. godine nasledio Žozea Murinja na klupi velikana sa „Old Traforda“ i prvenstveno je trebalo da bude privremeni menadžer dok ne bude pronađeno trajno rešenje.

Otkaz Solšeru:

Da li je Mančester Junajted zaista došao do ove tačke? Stvarno, najveći klub na svetu angažuje čoveka koji je vodio norveški Molde?!“, pitao se tada nekadašnji velški vezista, a potom fudbalski komentator Robi Sevidž.

Međutim, Junajted je sa Norvežaninom „za volanom“ pobedila na 14 od prvih 19 utakmica, a Solšer je dobio stalni, trogodišnji ugovor.

U prvoj sezoni Junajted je Premijeršip završio na trećem mestu, tek drugi put od penzionisanja Sera Aleksa Fergusona. Sezonu 2019/2020. Junajted završava na trećem mestu, a u julu 2021. godine Solšer dobija trogodišnji produžetak ugovora.

Idemo u pravom smeru, u to smo sada uvereni više nego što smo ikada bili“, izjavio je tom prilikom izvršni potpredsednik Junajteda Ed Vudvord.

Međutim, problemi na startu sezone 2021/2022. su se rapidno gomilali i kulminirali su porazom od Liverpula rezultatom 5:0 na domaćem terenu. Nekoliko nedelja posle toga, Norvežanin je i zvanično otpušten.

Pogledajte statističke podtake o 168 utakmica na kojima je Junajted vodio Solšer. „Štrči“ broj osvojenih titula (0!), a analitika portala „SofaScore“ Solšerovoj „vladavini“ na klupi Junajteda dala je ocenu 6,95.

Ole Gunar Solšer
SofaScore
Komentari

Vaš komentar