Revizija završena, engleski fudbal čekaju velike reforme

Premier League 25. nov. 202114:02
Podeli:
Paul Childs, Reuters

Formiranje nezavisnog regulatornog tela za fudbal u načelu je prihvaćeno od strane Vlade, piše u četvrtak englenski Indipendent.

Revizija vođenja klubova koju je predvodila nekadašnja ministarka za sport Trejsi Krauč donela je zaključak da je ovakvo telo neophodno kako bi se nadgledalo finansijsko poslovanje fudbalskih klubova u Engleskoj kako više ne bi bilo dozvoljeno da fudbal upravlja sam sobom.

Ministarka kulture Nadin Doris zadovoljna je revizijom i najavila je da će Vlada raditi na odgovoru koji bi mogao da bude predstavljen na proleće sledeće godine. Ona je nagovestila i da Vlada podržava u principu ideju o nezavisnom regulatornom telu.

Povezano

„Fudbal je u ovoj zemlji u prelomnom momentu. Ova revizija je veoma vredna i zahteva pravi odgovor i pravi plan akcije koji će cela Vlada sprovoditi. Osnovna poruka ove revizije je jasna i to je ona na koju Vlada već danas ima načelan odgovor – fudbalu je neophodna snažna, nezavisna regulacija kako bi bila obezbeđena budućnost naše nacionalne ige“, rekla je Doris.

„Vlada će raditi na pronalaženju najefikasnijeg načina da se ovo telo pokrene svim snagama koje budu potrebne“, jasno je poručila Dorsi.

Konzervativna partija najavila je ovu reviziju još 2019. godine, a u aprilu ove godine je ta priča dodatno zaživela i dobila na snazi nakon kratke epizode engleskih klubova u flertu sa osnivanjem Superlige.

Centralni predlog revizije jeste osnivanje nezavisnog regulatornig tela Aktom parlamenta. Osnovna uloga tog tela bila bi da osiguraju posluju na održiv način te da od toga korist imaju i njihove zajednice. Telo bi imalo i obavezu da sprovodi određene testove za buduće direktore i vlasnike klubova i rešavalo bi pitanja distribucije novca između Premijer lige i klubova Engleske fudbalske lige ukoliko PL i EFL to ne mogu da reše samostalno.

Revizija takođe predlaže i da se osmah ustanovi način regulacije ovog pitanja, a Trejsi Krauč rekla je da se nada da će sve biti spremno za sezonu 2023/24.

Jedan od predloga je i da se nametne plaćanje poreza u iznosu do 10 odsto vrednosti svih transfera za igrače koji u Premijer ligu dolaze iz inostranstva iz drugih vrhunskih liga i klubova.

Jedan deo revizije bavi se i izdavanjem dozvola za prodaju alkohola na samim stadionima na određenim mečevima Nacionalne i Lige 2. Poseban odeljak bavi se uslovima u kojima igraju mladi igrači, a poseban deo posvećen je ženskom fudbalu.

„Ova revizija pokazala je da u našem nacionalnim sportu postoje fundamentalni problemi i da su nam potrebne radikalne promene. Navijači u celoj zemlji te promene zaslužuju“, navela je Dorsi.

Iako pojedini članovi Parlamenta pozivaju da se svi predlozi iz revizije momentalno sprovedu u delo iz Ministarstva sporta odgovor je da je nemoguće to uraditi bez detaljnog odgovora Vlade jer to nije posao za samo jedno ministarstvo.

Ministar sporta Najdžel Hadelston rekao je da će svi detalji iz revizije biti shvaćeni najozbiljnije moguće, ali da je nemoguće obavezati se na ispunjavanje svih zahteva odmah.

„Svakako nameravamo da detaljno sve razmotrimo kako bismo napravili plan akcije. Već sam sa svojim saradnicima razgovarao o svim delovima revizije, razmatramo koliko brzo možemo da delujemo i zato molimo za malo vremena“, poručio je Hadelston.

Komentari

Vaš komentar