Širer i Anri prvi fudbaleri primljeni u Kuću slavnih PL

Premier League 26. apr 20219:55 > 12:591 komentar
Catherine Ivill/Getty Images

Alan Širer i Tijeri Anri postali su prvi fudbaleri primljeni u Kuću slavnih Premijer lige Engleske.

Kuća slavnih najveća je pojedinačna počast koju dodeljuje Premijer liga istaknutim fudbalerima koji su igrali u njoj od njenog osnivanja 1992. godine. Da bi mogli da budu nominovani, igrači moraju da budu penzionisani do 1. avgusta 2020. godine.

Širer, bivši napadač Blekburn Roversa i Njukasla i dalje drži rekord najboljeg strelca Premijer lige sa 260 postignutih golova na 441 utakmici, za 14 sezona koliko je nastupao u prestižnom takmičenju, tako da je potpuno logično što mu je prvom pripala ta čast.

„Sve što sam ikada žele je da budem profesionalni fudbaler. San mi je bio da osvajam trofeje i postignem gol na Sent Džejms Parku, da obučem crno-beli dres sa brojem devet. Uživao sam u svakom minutu svoje karijere“, rekao je Širer.

 

Tijeri Anri je u Premijer ligu stigao 1999. godine kada je iz Juventusa prešao u Arsenal, sa kojim je osvojio dva titule, a za osam sezona koliko je nastupao u londonskom klubu odigrao je 258 utakmica i postigao 175 golova. Francuz je najbolji strelac u istoriji Tobdžija.

„Biti primljen zajedno sa Alanom Širerom u Kuću slavnih je ogromna čast i više nego poseban osećaj. Kada sam bio mlad samo sam želeo da dobijem kopačku (nagrada namenjena najboljem strelcu u evropskim nacionalnim šampionatima), a sada govorimo o Kući slavnih. Tokom svoje karijere želeo sam da budem vredan na terenu, da navijači vide da se trudim i da mi je stalo. Da ste me na početku karijere pitali o ulaska u Kuću slavnih pomislio bih da se šalite sa mnom“, rekao je Anri.

Izršni direktor Premijer lige Ričard Masters rekao je da su ova dvojica nekadašnjih napadača proslavili takmičenje.

„Širer i Anri su dvojica igrača svetske klase koja su proslavila Premijer ligu dok su igrali u njoj. Obojica su bili sposobni da postignu svaku vrstu golova, uključujući i neke od najboljih ikada koje smo videli“, rekao je Masters.

Pored njih dvojice za ovogodišnje kandidate za ulazak u Kuću slavnih Pl ispunjavaju još 23 fudbalera, od kojih će šestorica biti izabrani večeras u toku emisije na Skaj Sportu glasovima navijača.

Komentari

Vaš komentar