Navijači Sitija i Totenhema: Ovo nije finale već eksperiment

Premier League 14. apr. 202112:47 > 12:584 komentara
Podeli:
Getty Images/Alex Livesey

Mančester siti i Totenhem odigraće 25. aprila na Vembliju finalni meč Liga kupa pred 8.000 navijača.

Protokol i pravilnik za kupovinu ulaznica i ponašanje koje se od navijača očekuje na ovoj utkmici objavljen je u utorak. I razbesneo je navijače oba kluba.

Klubovi će dobiti po 2.000 ulaznica za svoje navijače, svako od njih će da bi ušao na stadion morati da pokaže negativan test na koronavirus ne stariji od 24 sata. Taj test, kako su navijači posavetovani, najbolje je da bude kućni i urađen što kasnije. Pri dolasku na stadion, moraće da urade i novi brzi test na nekom od punktova u okolini stadiona. Svi će morati da urade i novi test najkasnije pet dana nakon meča. Negativan test omogućiće navijačima i da koriste javni prevoz koji će za ovu priliku biti organizovan za dolazak u London.

Preostale 4.000 ulaznica biće podeljene rezidentima područja oko Vemblija i lekarima i medicinskom osoblju. Rezidenti područja oko Vemblija biće „testna grupa“ i za meč FA Kupa na kome neće biti navijača.

Mančester siti potvrdio je da će od 2.000 ulaznica koliko je dobio 1.750 biti stavljeno na raspolaganje navijačima iz Mančestera a 250 navijačima iz Londona i okoline.

Za tih 1.750 navijača koji će putovati u London, biće obezbeđeno 750 standardnih karata za voz (prva klasa), 750 karata za autobuski prevoz i 250 parking mesta ispred Vemblija. Klub je najavio da će prevoz vozom i autobusom biti organizovan samo za navijače Sitija.

Ono što je razbesnelo navijače i što je ocenjeno kao diskriminacija je činjenica da na utakmicu, bez obzira na negativan test, ne mogu da dođu lica mlađa od 18 i starija od 70 godina, kao ni trudnice. Poseban bes među navijačima izazvala je i činjenica da na utakmicu, ako se slede svi protokoli, neće moći da dođu ni lica sa invaliditetom kao i brojne ugrožene grupe.

Navijači dva kluba objavili su zbog toga zajedničko saopštenje:

„Organizacija velikog sportskog događaja kakvo je finale Liga kupa u ovim okolnostima nije ni moglo da bude lako i svesni smo kompromisa koji su morali da budu napravljeni kako bi se našao način bilo kakvog povratka u normalnost. Jasno je i da javno zdravlje ostaje prioritet.

I pored toga, vlada, zdravstvene i fudbalske vlasti i organizacije koje rade sa navijačima pale su na ispitu jer se postavlja pitanje efikasnosti i još jednom se pokazuje da su reči da navijači daju život fudbalu baš to, samo reči.

Sada je ostalo manje od dve nedelje do finala, nema vremena da se menja išta od onoga što je odlučeno bez ikakvih konsultacija. Kao navijačke grupe jedino što sada možemo da uradimo je da izrazimo našu zabrinutost.

Finale Liga kupa sada više nije sportski događaj, naslovi o povratku navijača na tribine su samo laži. Fudbalska utakmica koja će biti odigrana na ovakav način je samo eksperiment u kome su najmanjim delom uključeni klubovi i navijači.

Drago nam je da su rizici u ovom kliničkom eksperimentu svedeni na minimum i što smo dobili sve potrebne informacije, ali ono što je jedno od pitanja je savet osetljivim grupama da, iako će u vreme igranja meča biti revakcinisani, ne dolaze na meč. Želeli bismo i da dobijemo objašnjenje za to što na utakmicu neće moći da dođu mlađi od 18 godina.

Prisutni na ovom događaju neće se ponašati kao standardna navijačka grupacija tako da će ovaj eksperiment i istraživanje neće dati relevantne rezultate. Dodatno, to što će polovina ulaznica biti data na raspolaganje rezidentima Brenta potencijalno može da dovede do prevara i malverzacija sa ulaznicama.

Napravljene su i potpuno pogrešne procene toga za koga navijaju ljudi koji žive u određenom mestu. Navijači Mančester sitija moraće da se suoče sa restrikcijama u prezovom, navijači Totenhema koji žive izvan Londona neće imati takve probleme. I opet, tu se pretposatvalja da svi navijači Totenema žive u Lonodnu, a interesantno je da se niko ne pita da li su među rezidentima Brenta navijači Totenhema. Da ste iskreno razgovarali sa navijačima ovaj eksperiment koji sprovodite bi vam bio uspešniji.

Naglašeno je i da, i pored malog broja ulaznica, obaveze prema sponzorima moraju da budu ispoštovane. Tako navijači koje nazivate žilom kucavicom fudbala dolaze na samo dno liste u raspodeli ulaznica. Pozivamo sponzore klubova da vrate svoje ulaznice i ustupe ih navijačima.

Ipak, najveća uvreda od svih je to što će oni koji budu mogli da dođu do ulaznice za to morati da plate 50 funti. I za to još, kako nam kažete, treba da budemo zahvalni jer nam ulaznice neće biti naplaćene koliko su mogle da budu. rezidenti, zaposleni u FA i EFL dobiće ulaznice na poklon, navijačima ćete da naplatite.

Finale nekog takmičenja nije klasičan sportski događaj, ovaj događaj je za vaš eksperiment izabran zbog političkih stvari. Bilo bi moguće i da se meč odigra pred 4.000 navijača svakog kluba da ste samo imali razumevanja da o svemu razgovarate sa navijačikim grupama. Tako bi vam ovaj meč bio još bolji primer i bolji test. Ne bi ni tada bio idealan, jasno je u kakvim vremenima živimo, ali vi ste odlučili da potpuno isključite navijače u procesu planiranja.

Zahvalni smo svima u našim klubovima koji su bar pokušali da raspodelu ulaznica učine korektnom, jasno nam je da su se klubovi tu najmanje pitali. već smo rekli da razumemo sve izazove, ali previše je odluka oko ovog meča doneto bez ikakve logike i zdravog razuma“, naveli su navijači dva kluba u opširnom saopštenju.

Komentari

Vaš komentar