La Liga blokira Nejmarov transfer u PSŽ

Primera 2. avg 201714:58 > 15:23
Podeli:
Mike Ehrmann, Getty Images Sport

Tek što je u sredu i definitivno objavljeno da Nejmar napušta Barselonu i u najvećem transferu u istoriji fudbala prelazi u Pari sen Žermen došlo je do novog momenta u "sagi" koja je već mnogima i dosadila.

U celu priču se uključila i španska La Liga koja je najavila blokadu rekordnog transfera od 222 milona evra zbog „finansijskog dopinga“ Parižana. 

Predsednik španskog šampionata Havijer Tebas je najavio da će zbog kršenja pravila Finansijskog fer-pleja biti podneta prijava UEFA, a da će se ići čak i na „vrata“ Evropske unije. 

„Tužba je spremna i biće prosleđena UEFA, EU i švajcarskim sudovima. Odnosiće se na nepravednu konkurenciju i protiv timova koji primaju finansijske injekcije od vlasnika koji poklanjaju igrače svojim navijačima oduzimajući ih od drugih“, rekao je Tebas i dodao:

„PSŽ je jasan primer ‘finansijskog dopinga’ koji sprovodi klub/država“

Tebas je naveo i da je nemoguće da je PSŽ na račune iz komercijalnih izvora prihodovao više novca od Reala i Mančester Junajteda, jer bi to onda značilo da njihov „brend“ snažniji. 

Klubovi ne mogu da prijave druge klubove zbog kršenja pravila FFP, ali Barselona može da izvrši pritisak na Finansijsko kontrolno telo UEFA da ispita Nejmarov slučaj. 

Tebas je rekao da od UEFA očekuje da odmah deluje, kao ida La Liga neće prihvatiti novac bogatih  arapskih vlasnika PSŽ. On se takođe zapitao odakle Parižanima novac, kada se zna da je porez na prihod u Francuskoj 75%. 

Pominje se i da će Nejmar potpisati ugovor sa kompanijom u čijem je PSŽ vlasništvu i potom od sponzorskog ugovora sam platiti otkupnu klauzulu.