Kako je Alan Širer omogućio rađanje "Fenomena"

Primera 28. nov. 201814:39 > 15:04
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Mnogi smatraju da je Luis Nazario da Lima najbolji fudbaler koji se ikada pojavio na fudbalskim terenima i jedini "pravi" Ronaldo. Da će biti veliki svetski igrač pokazao je u Barseloni, ali dolazak na Kamp Nou duguje tadašnjem prvom strelcu Premijer lige Alanu Šireru.

Ruediger Fessel/Bongarts/Getty Images

Barselona je te 1996. želela po svaku cenu da dovede najboljeg strelca Premijer lige Alana Širera iz Blekburna, kome je godinu dana ranije doneo senzacionalnu titulu šampiona. Međutim, jedan od najboljih centarforova tog vremena odabrao je da nastavi karijeru u klubu iz rodnog grada Njukaslu.

To je katalonskog giganta nateralo na druga rešenja. A ono je pronađeno u klubu sa kojim je nešto ranije uspostavljena veoma plodonosna saradnja – PSV iz Ajndhovena. Barselona je tri godine ranije dovela Romarija, najboljeg igrača Svetskog prvenstva 1994. a sada se, na insistiranje Sera Bobija Robsona odlučila za još jednog člana te šampionske brazilske generacije. Taj mladić imao je u SAD samo 17 godina kada je okačio zlatnu medalju na vrat bez minuta provedenog na terenu, ali je u Filipsovom čedu, koje Robson dobro poznaje jer je radio tamo početkom devedesetih, u tresao mreže kao od šale. Za te dve godine i 57 utakmica postigao je čak 54 gola. Jasno je svima, radi se o Luisu Nazariju da Limi, poznatijem kao Ronaldo, a kojeg danas oslovljavaju sa „Fenomen“, „Zuba“ i veoma često „jedini pravi Ronaldo“, kako bi ga razlikovali od Portugalca Kristijana.

Imao je samo 19 godina, ali sam rekao ljudima iz kluba da moraju da ga imaju. Ne kupuju samo fenomenalnog igrača već i igrača za budućnost. On je više od alternative u napadu, redak, drugačiji, eksplozivan. Imao je drugačije veštine od drugih centarforova. Bio je neverovatan dribler, poput Džordža Besta, Toma Finija i Krisa Vodla – govorio je Robson.

Iskusni trenerski vuk priznaje da je prvo hteo da dovede Širera, ali nije im se dalo da sarađuju na Kamp Nou.

Neću da lažem, hteo sam da dovodim engleske igrače i bili smo blizu da dovedemo Alana. Trebao nam je centarfor. Tražio sam ga posle EURO 96, ali su iz Blekburna rekli da nije na prodaju. Umesto njega dobili smo Ronalda.

Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Na kraju je Robson radio sa Širerom, ali u Njukaslu od 1999. do 2004. Ronaldo je u Barseloni proveo samo godinu dana, ali neverovatnih godinu dana, kada je i zavredio nadimak „Fenomen“. Na 49 utakmica postigao je 47 golova i uz tadašnji transfer rekord od 27 miliona dolara pojačao Inter. Tako je postao drugi igrač posle Dijega Maradaone, koji je dva puta obarao transfer rekord.

Iako je 2002. osvojio Svetsko prvenstvo i bio najbolji igrač, više nikada, najviše zbog teške povrede kolena, nije ponovio partije kao iz Barselone, iako je igrao za najveće klubove, pored Barse i Intera i za Real i Milan. Karijeru je počeo u Kruzeiru.