Jokanović: Benzema bolji od Jovića, Katar me očarao

Primera 13. dec. 201923:50 > 0:04
Podeli:
Christopher Lee, Getty Images Sport

Jedan od najcenjenijih srpskih trenera Slaviša Jokanović radi u Kataru, a u intervjuu za prestižni "As" govorio je o novoj stranici karijere, eventualnom povratku u neku jaču ligu, Luki Joviću...

Veoma prijatno se osećam u Kataru. Ovde je kao u „velikom bratu“ što se tiče nas trenera. Svi živimo blizu jedan drugog, idemo u iste restorane, spavamo u istim hotelima. Baš sam rekao Ćaviju kada smo se poslednji put sreli na utakmici: hej, vidimo se opet sutra. Potrebno mi je da radim. Takođe, imam i neke povlastice koje nisam imao ranije. Čak i kada bih sad dobio priliku da se vratim u Englesku ili dođem u Španiju, morao bih dobro da razmislim. Tokom leta sam imao ponudu jednog tima iz Čempionšipa, ali sam umesto toga odabrao Katar koji me je očarao – rekao je Jokanović za „As„.

Povezano

S obzirom da je već radio i u drugoj, ali i elitnoj ligi u zemlji velike fudbalske tradicije, pitan je da li bi možda prihvatio posao u Segundi?

Karijera trenera zavisi od trenutaka. Nije isto kada završite posao u nekom klubu i drugi se pojavi sa ponudom u odnosu na to kada aktivno trenirate neku ekipu, a onda vam se neko javi sa ponudom za posao. Činjenica je da me u Španiji ljudi više prepoznaju po tome šta sam uradio kao fudbaler nego kao trener, dok je u Engleskoj situacija potpuno obrnuta.

Možda u bivšem klubu Deportivu sa kojim je osvojio titulu, a koji se sada grčevito bori za drugoligaški život. Svakako, kada je on igrao situacija je bila drugačija, a iz tog vremena i pamti najboljeg igrača sa kojim je ikada igrao.

Ta generacija vredi zlata! Đalminja je za mene najbolji fudbaler sa kojim sam igrao u životu. Ali, sada je u klubu situacija potpuno drugačija. Ako ispadnu iz Segunde, rizikuju da se ugase.

Jedno od pitanja odnosilo se i na Luku Jovića i njegov proces aklimatizacije na grandiozan klub kao što je Real Madrid.

Sve zavisi od njega. Mora da se prilagodi. Ako me pitate ko je u ovom trenutku bolji napadač u Realu, onda je to svakako Benzema. Ali, Luka se trudi kako bi zaslužio Zidanovo poverenje. Čuo sam da ga navijači optužuju da je previše mek, ali tako vam je to. I Kristijano Ronaldo je na početku trpeo kritike. Sećam se kada je Luka odigrao prvu utakmicu. Delovao je debeo i bezopasno, ali je na toj utakmici dao dva gola, iako je imao samo 16 godina. On poseduje nešto posebno. Kao veoma mlad je otišao u Benfiku, pa u Ajntraht. Videćemo, ne zaboravite da je još uvek mlad.

Povezano

Dotakao se možda i najvažnije osobe u njegovom fudbalskom životu.

Prva osoba koja me je zvala da dođem u Španiju, bio je Radomir Antić. Nikada me nije trenirao, ali me je poznavao iz Partizana. Ubrzo smo ostvarili jako bliski konakt da smo čak postali i komšije. Kada god idem kod njega kući, uvek gledamo utakmice. Antića nikada nećete zateći da gleda film.

Na kraju, logično pitanje s obzirom na dugo iskustvo igranja u Španiji, da li bi voleo da ga i u Španiji više prepoznaju po trenerskim nego igračkim zaslugama?

Naravno, to je prirodno. Problem je samo što me do sada nisu pozvali Atletiko ili Real Madrid (osmeh). Živeo sam 17 godina u Madridu. Dvoje moje dece su rođena na Tenerifama, a treće baš u prestonici Španije. Ali, ne razmišljam o tome u budućnosti. Bilo je nekih interesovanja i opcija da treniram neke timove, ali to se još uvek nije ostvarilo, osim kada sam trenirao Erkules na kratko vreme. Iako je bilo nemoguće izboriti opstanak sa njima, to iskustvo mi je veoma pomoglo u daljoj karijeri.