Marka: Barsa u gubitku 100 miliona, Real stabilan

Primera 30. mar 202020:44 > 21:00
getty images/david ramos

Možda će Barselona, usled pandemije koronavirusa, kratkoročno profitirati pošto je trenutno prva na tabeli španske lige i lako bi mogla da bude proglašena šampionom ako se liga ne nastavi. Ali dugoročno očekuje je veoma težak period, znatno teži nego najvećeg rivala Real Madrid.

Real je sa četiri, od mogućih šest bodova iz dva El Klasika, najavio da bi mogao da preuzme tron od Barselone. Ipak, kiksevi na drugim stranama koštali su ga prvog mesta, koje je izguibio u poslednjem kolu pre suspenzije šampionata zbog pandemije koronavirusa. Ukoliko se šampionat ne nastavi, postoje samo dve mogućnosti, a ni u jednoj Real nije pobednik. Jer ili bi se sadašnje stanje na tabeli uzelo kao konaćno i Barseloni dodelila titula, ili bi se šampionat jednostavno poništio.

Ali daleko od toga da ijednom klubu, posebno onima u rangu velikih i bogatih, kakvi jesu Barselona i Real, može da koristi ovakva situacija. Jer neigranjem utakmica stvaraju se enormni gubici. „Marka“ je izračunala da se lider i aktuelni šampion suočava sa gubitkom od bar 100 miliona evra, jer će u slučaju da se ne nastavi liga i Liga šampiona, ostati bez planiranih prihoda oko TV prava, kao i potencijalne zarade u samim takmičenjima. To je sudbina svih velikih klubova, ali „Marka“ podvlači bitnu razliku između Reala i Barse u ovom trenutku.

Barselona na plate igrača troši enromnih 80% budžeta, zbog čega su i morali da se odluče na nepopularnu meru smanjenja plata igračima. Sa druge strane, Real na lične dohotke igrača troši malo više od polovine i upravo ta činjenica Realu obezbeđuje ekonomsku stabilnost, koja će neminovno doći do izražaja u prelaznom roku.

Tradicionalno oba kluba imaju velike ambicije u prelaznom roku, ali sada se čini da će Real imati značajnu prednost. Barselona će biti prinuđena da proda dosta igrača sa velikim primanjima, a to im nije lako polazilo za rukom u prethodnom periodu.