Odbijena žalba Santosa zbog Nejmarovog transfera

Podeli:
Mike Ehrmann/Getty Images

Sud za arbitražu u sportu odbio je žalbu brazilskog Santosa protiv Barselone u vezi sa transferom Nejmara u katalonski klub 2013. godine.

Brazilski klub je 2015. godine prijavio slučaj Svetskoj fudbalskoj federacija i tražio je dodatnih 61.295.000 evra kao kompenzaciju, pošto je Barselona platila Nejmarovom ocu i porodičnoj kompaniji N&N pre zvaničnog transfera koji je bio vredan 57 miliona.

Povezano

Sud za arbitražu u sportu je ustanovio da je ugovor između Santosa i Nejmara sporazumno raskinut i da Barselona nije prekršila dogovor oko transfera kada je isplatila dodatnu sumu fudbalerovom ocu i firmi N&N. Barselona nije počinila nikakvu prevaru kada je potpisala predugovor sa Nejmarom, niti kada je dogovorila transfer sa Santosom“, stoji u saopštenju katalonskog kluba.

U saopštenju se dodaje da je Sud u Lozani naložio Santosu da plati Barselonine troškove u iznosu od 20.000 švajcarskih franaka.

Nejmarov transfer iz Santosa i Barselone je doveo do brojnih pravnih problema, a završio je i pred španskim Vrhovnim sudom. Istraga je dovela i do ostavke tadašnjeg predsednika Barselone Sandra Rosela, koji je bio jedan od najzaslužnijih za taj transfer.

Brazilac je proveo četiri sezone u Barseloni, da bi potom prešao u Pari Sen Žermen za rekordni transfer od 222 miliona evra. Nejmar je potom tužio katalonski klub, pošto mu nije isplaćen kompletan bonus za lojalnost od 26 miliona evra, ali je izgubio taj slučaj i naloženo mu je da isplati Barseloni 6,7 miliona zbog kršenja poslednjeg ugovora koji je potpisao sa klubom 2016.

Uprkos svemu tome, brazilski fudbaler je pokušao da izdejstvuje da se vrati u Barselonu prošle godine, a čak je u jednom trenutku odbio da trenira sa ’Svecima’. Međutim, ponuda katalonskog kluba nije zadovoljila Parižane, a iako se očekivalo da će ponovo pokušati ove godine, predsednik Đosep Marija Bartomeu je istakao da su male šanse da se to desi zbog uticaja pandemije koronavirusa na finansije Barselone.