Jedan jedini: Anćeloti prvi kompletirao lige petice

Primera 30. apr. 202219:495 komentara
Podeli:
Karlo Anćeloti
REUTERS/Paul Hanna

Real je i matematički osvojio titulu La Lige, a to znači da je Karlo Anćeloti osvojio jedini ligaški trofej u pet najjačih liga koji mu je nedostajao.

Nije imao sreće Karlo Anćeloti da u prvom mandatu u Madridu 2013 – 2015. osvoji ligašku titulu. Ali uspeo je da vrati Ligu šampiona u glavni grad Španije posle 12 godina. I tim uspehom obezbedio je sebi mogućnost da se jednog dana vrati na Šamarten.

povezano

A taj dan je došao prošlog leta kada je i drugi put zatvorena knjiga saradnje sa Zinedinom Zidanom. Nije mnogo iskusni Italijan menjao kada je ekipa u pitanju i mnogi su mislili da je ekipa previše stara da bilo šta ozbiljnije uradi. Međutim, još jednom je pokazao da zna uspešnu formulu vođenja vrhunskih ekipa. Uspeo je da obezbedi titulu La Lige četiri kola pre kraja, a ekipa je i dalje u konkurenciji da 14. put osvoji ušati trofej.

Međutim, već sada je Karleto ušao u istoriju pošto je postao prvi trener sa titulama u svih pet najjačih liga. Sve je počeo 2004. kada je u trećoj sezoni na klupi Milana uspeo rosonere da odvede do Skudeta. Ujedno, to mu je bio jedini Skudeto u ekipi u kojoj je proveo najviše vremena, čak osam godina i sa kojom je dva puta bio šampion Evrope.

Karlo Anćeloti
REUTERS/Alessandro Bianchi
Karlo Anćeloti
Paul Marriott/Guliver Image

Na sledeću ligašku titulu čekao je šest godina. U prvoj sezoni kao trener Čelsija došao je do titule u Premijer ligi. I ne samo to, već je u toj sezoni pridodao još dva trofeja, FA kup i Komnjuniti Šild.

Ali kao što to biva u Čelsiju pod Romanom Abramovičem, ni uspesi ne drže dugo nekog trenera na klupi, pa je posle druge sezone napustio London i otišao u drugu evropsku prestonicu – Pariz.

Pari Sen Žermen je tek započeo mega projekat, a od Anćelotija se čekalo da počne da osvaja trofeje. I od njega je sve krenulo, pošto je 2013. osvojena konačno nacionalna titula, prva posle 19 godina.

Karlo Anćeloti
imago IP3press/Guliver Image

Međutim, neuspeh u Ligi šampiona doprineo je proceni u Parizu da Karleto nije taj sa kojim treba da se nastavi projekat. Sledeća destinacija bio je Real Madrid, sa kojim jeste osvojena Liga šampiona, koju su žarko želeli i Čelsi i PSŽ. Ali njemu je mandat skratio neuspeh u domaćim okvirima.

Karlo Anćeloti
Guliver Image

Zato je došao u Bajern iz Minhena. Dobio je nezahvalni zadatak da zameni Pepa Gvardiolu. Osvojena je Salatara u Bundesligi, ali nije joj pridružen ušati trofej. Kako se ono prvo podrazumeva u Minhenu, a ono drugo „pika“ nije se ni tamo zadržao duže od sezone.

Potom su došle neuspešne, sa stanovišta trofeja, epizode u Napoliju i Evertonu, pre nego što se vratio u Madrid. A tamo je Karleto, i to kada su ga gotovo svi otpisali kao vrhunskog trenera, ispisao istoriju i postao prvi koji je kompletirao lige petice.

Šta je sledeće Karleto?

Komentari

Vaš komentar