Novi selektor Škotske – Mekliš, Mojes, Lambert ili?

Reprezentacija 13. okt 201710:31 > 10:49
Podeli:
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Doskorašnji selektor fudalske reprezentacije Škotske Gordon Strahan neće više obavljati tu funkciju. Nezadovoljstvo javnosti zbog propuštanja još jednog velikog takmičenja Strahan je podgrejao izjavama o "genetskom inženjeringu" i time je sam sebe izbacio iz fotelje. Ko će ga naslediti?

Bivši reprezentativci Škotske iznosili su prethodnih dana svoje predloge za novog selektora, a među velikim brojem imena izdvajaju se četiri stručnjaka – Aleks Mekliš, Dejvid Mojes, Pol Lambert i Sem Olerdajs. 

Ne znam kako bih odbio poziv Fudbalske asocijacije. To su situacije u kojima vam je jako teško da kažete – ne. Ipak, ukoliko me žele, znaju gde mogu da me nađu. Neću sigurno ići okolo i moliti za intervju za posao. Mislim da nisam rekao poslednju reč u fudbalu.Vrlo dobro razumem moderne trendove.Igra sa tri igrača u zadnjoj liniji koju je postavio Konte, moj je produkt od pre 10, ili čak 15 godina. Spreman sam za izazove„, izjavio je Mekliš.

Bivši kapiten Rendžersa i reprezentativac Škotske Beri Ferguson takođe bi voleo da na klupi vidi Mekliša. On tvrdi da Škotska u prvom mandatu Mekliša nije igrala lep fudbal, ali je na kraju dana imala rezultat. Prema mišljenju Fergusona, jedina alternativa za spomenutog stručnjak mogao bi biti Pol Lambert.

Međutim, Lambert je orijentisan na klupski fudbal i teško da bi prihvatio tu odgovornu funkciju.

Među svim tim imenima ima i onih kojima bi „beg“ iz klupskog fudbala dobro došao.

„Kada bih mogao da biram, otišao bih direktno kod Dejvida Mojesa. Potpuno je nebitno što je na poslednja tri posla doživeo neuspeh. Verujem da bi doneo nešto potpuno novo našem timu. Da li bilo ko od spomenutih ima kvalitet kao Strahan? Možda. Da li je neko bolji od njega? Siguran sam da ne. Oni najbolji ne uzimaju takve poslove“, zaključio je bivši fudbaler Čelsija i Evertona i učesnik Evropskog prvenstva 1992. godine, Petrik Nevin.

Još uvek nijedan od spomenutih predloga nije pretoćen u zvaničnu ponudu FA.

Poslednje veliko takmičenje na kom je učestvovala reprezentacija Škotske bilo je Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, kada su igrali u grupi sa Brazilom, Norveškom i Marokom.